© crime-nieuws.nl

Netwerk witwassers tientallen miljoenen euro’s criminele organisaties ontmanteld bij actie FIOD

De FIOD heeft bij een actie een netwerk witwassers ontmanteld.

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft op 21 april 2023 vier verdachten gearresteerd in verband met hun vermeende betrokkenheid bij een criminele organisatie. De organisatie wordt verdacht van diverse illegale activiteiten, waaronder witwassen, ondergronds bankieren en de handel in precursoren voor de productie van synthetische drugs. De aanhoudingen vonden plaats in Den Haag, Rotterdam, Nieuwe Wetering en het Tsjechische Boedapest.

Na een uitgebreid onderzoek en in samenwerking met internationale autoriteiten, heeft de FIOD invallen gedaan in verschillende locaties, waaronder woningen en bedrijfspanden. Bij de doorzoekingen werden geld- en drugshonden ingezet om bewijsmateriaal op te sporen. Het resultaat van de operatie was indrukwekkend, met inbeslagname van ongeveer een half miljoen euro aan contanten, 21 kg MDMA en maar liefst 9.450 kg aan precursoren (PMK/BMK).

Tijdens de doorzoekingen werden ook andere illegale activiteiten blootgelegd. Zo werd een vuurwapen, munitie, twee voertuigen met verborgen ruimtes, geldtelmachines en luxe goederen in beslag genomen. Bovendien werden administratieve documenten en digitale gegevensdragers veiliggesteld voor verder onderzoek.

De verdachten worden ervan verdacht een cruciale rol te hebben gespeeld in het witwassen van tientallen miljoenen euro’s, vermoedelijk afkomstig uit de drugshandel. Het bedrijfspand in Nieuw-Vennep fungeerde als een ontmoetingsplek waar criminelen contant geld konden uitwisselen. Geldoverdrachten vonden ook plaats op straat, waarbij tokens werden gebruikt. Het geld werd vervolgens met buitenlandse voertuigen naar Hongarije vervoerd, waar het vermoedelijk in het bancaire systeem werd gebracht. Via bankrekeningen in China en Hongkong zou het uiteindelijk op rekeningen van de criminelen belanden. Daarnaast werden criminele gelden witgewassen door middel van de aankoop van cryptocurrencies, waarbij commissies in rekening werden gebracht door de faciliterende organisatie.

Naast de arrestaties in Nederland werden ook een Tsjechische man uit Hoensbroek en een Hongaarse man uit Boedapest aangehouden. Beide mannen worden verdacht van betrokkenheid bij het ondergrondse bancaire systeem en de handel in precursoren.

Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket te Amsterdam. De FIOD heeft samengewerkt met internationale autoriteiten, waaronder de Hongaarse autoriteiten, om deze georganiseerde criminele activiteiten aan te pakken. Deze operatie is een belangrijke stap in de strijd tegen witwassen en de illegale drugshandel.