© crime-nieuws.nl

Tot 6 jaar cel voor grootschalige kweek van wiet en criminele organisatie na afluisteren woning

De rechtbank heeft tot 6 jaar cel opgelegd voor grootschalige kweek van wiet en deelname aan een criminele organisatie.

De rechtbank heeft vandaag drie mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen wegens betrokkenheid bij grootschalige wietteelt en deelname aan een criminele organisatie. De verdachten, respectievelijk 69, 38 en 34 jaar oud, kregen straffen opgelegd van 4 jaar, 6 jaar en 24 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

De politie kwam de mannen op het spoor na een uitgebreid onderzoek waarbij opviel dat er geen telefonische communicatie plaatsvond, maar korte bezoekjes aan de woning van de 69-jarige hoofdverdachte in Arnhem werden gevolgd door korte telefonische contactmomenten. Door middel van afluisterapparatuur werden de gesprekken in de woning afgeluisterd, waaruit bleek dat de verdachten regelmatig spraken over criminele activiteiten, met name over wietteelt. De woning van de 69-jarige man fungeerde als centrum van de drugsactiviteiten.

De rechtbank acht bewezen dat de mannen een criminele organisatie vormden die zich op grote schaal bezighield met wietteelt. Ze waren betrokken bij ten minste 7 hennepkwekerijen in woningen van anderen. De mannen van 34 en 38 jaar waren verantwoordelijk voor de dagelijkse aansturing van de kwekerijen en stuurden anderen aan bij de uitvoering. De 69-jarige hoofdverdachte werd op de hoogte gehouden van de voortgang en opbrengsten uit de verschillende kwekerijen.

Naast hun betrokkenheid bij de wietteelt, pleegde de 69-jarige man ook andere strafbare feiten. Hij handelde cocaïne vanuit zijn woning en was betrokken bij de handel in verdovende middelen. Hij en zijn partner maakten zich tevens schuldig aan witwassen. Bovendien werd bij hem een hoeveelheid Kamagra-pillen aangetroffen, een geneesmiddel waarvoor geen vergunning gold. Hij gaf een deel van deze pillen aan zijn minderjarige kleindochter om wat bij te verdienen.

De rechtbank veroordeelde de 34-jarige man uit Zevenaar tot een gevangenisstraf van 24 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De 69-jarige man uit Arnhem kreeg een gevangenisstraf van 4 jaar opgelegd vanwege zijn betrokkenheid bij meerdere strafbare feiten. De 38-jarige man uit Velp kreeg de hoogste straf opgelegd, namelijk 6 jaar gevangenisstraf, vanwege zijn betrokkenheid bij het synthetische drugslab en andere feiten.