Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

NFI kraakt berichten op honderden cryptotelefoons (PGP) bij Europees project

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft in samenwerking met Europese partners toegang gekregen tot berichten op honderden cryptotelefoons, zo maakte het instituut maandagochtend bekend.

Deze doorbraak is volgens een woordvoerder van onschatbare waarde bij onderzoeken naar ernstige georganiseerde criminaliteit. “In Europees verband gaat het zelfs om een veelvoud”, meldt Erwin van Eijk van het NFI.

Het project, genaamd EXFILES, bracht verschillende opsporingsdiensten en bedrijven samen in een gezamenlijke inspanning om nieuwe methoden en technieken te ontwikkelen voor toegang tot de nieuwste modellen cryptotelefoons.

Volgens het NFI is het steeds relevanter, maar ook complexer geworden om toegang te verkrijgen tot berichten op cryptotelefoons. “Tegenwoordig zijn telefoons voorzien van meerdere lagen versleuteling en worden de telefoons softwarematig aangepast”, aldus Erwin van Eijk, hoofd van de divisie Digitale en Biometrische Sporen. “Dit maakt het noodzakelijk dat digitaal forensisch onderzoekers binnen Europa samenwerken.”

Het EXFILES-project, dat in juli 2020 van start ging, loopt nu ten einde. In oktober zal de Europese Commissie het project evalueren en beslissen over een eventueel vervolg, aldus het NFI.