VIDEO: Blokken cocaïne op ingenieuze wijze onder water verstopt in romp schip
© YouTube

VIDEO: Blokken cocaïne op ingenieuze wijze onder water verstopt in romp schip

Beelden van de inbeslagname van een partij cocaïne die op ingenieuze wijze onder water bevestigd was aan een schip.

In een gezamenlijke operatie tussen de Guardia Civil en de Douane Surveillance Service van de Belastingdienst is een indrukwekkende drugsvangst gedaan. In de Haven van La Luz op Gran Canaria werden maar liefst 182 pakketten met 198,35 kilogram cocaïne in beslag genomen. De drugs waren slim verborgen in het koelsysteem van de romp van een schip.

Het onderzoek begon als onderdeel van een analyse van schepen die aanlegwerkzaamheden uitvoeren of voor anker gaan aan de Braziliaanse kust. Na grondige bestudering van verschillende schepen die deze taken hadden uitgevoerd in specifieke Braziliaanse havens en vervolgens waren doorgevaren naar de Haven van La Luz, ontdekten de autoriteiten een schip met de vlag van Liberia dat overeenkwam met de onderzochte informatie.

Met de hulp van de Groep Specialistische Onderwatersportactiviteiten (GEAS) van het Commissariaat van de Guardia Civil van Las Palmas en een vaartuig van de Douane Surveillance Service, werd een inspectie van het schip uitgevoerd. Tijdens deze inspectie werden zeven tassen ontdekt, verborgen in de inlaatsystemen van het schip. Deze tassen waren zorgvuldig vastgebonden en verzwaard om detectie te voorkomen.

In totaal werden 182 pakketten uit de tassen gehaald en naar de haven overgebracht voor telling en bewaring. De in beslag genomen pakketten bevatten een totaal van 198,35 kilogram cocaïne. Opmerkelijk is dat dit de tweede soortgelijke inbeslagname is van dit jaar. In januari werden ook al twee pakketten ontdekt, met in totaal 30 blokken cocaïne, die op dezelfde wijze waren verborgen.