© Pexels

Nieuwe oproep aan verdachten voetbalgeweld AZ-West Ham United: “Meld je anders beelden online”

De politie doet een nieuwe oproep aan personen die betrokken waren bij ongeregeldheden tijdens de voetbalwedstrijd AZ-West Ham United.

In het lopende onderzoek naar de gewelddadigheden die plaatsvonden in het AZ-stadion op Hemelvaartsdag tijdens en na de wedstrijd tegen West Ham United, zullen komende dinsdag nieuwe beelden worden vertoond op het televisieprogramma Opsporing Verzocht. Deze beelden zullen ook beschikbaar worden gesteld op de website van de politie.

Tot nu toe zijn er foto’s getoond van personen waarvan (deels) het gezicht herkenbaar was. Echter, een groot aantal verdachten droeg tijdens de ongeregeldheden gezichtsbedekking, zoals mondkapjes en bivakmutsen. Deze verdachten zijn tot nu toe niet in beeld gebracht. Om deze personen toch te identificeren, zal er samengewerkt worden met medewerkers van de taskforce van de KNVB. Zij zullen helpen bij het herleiden van deze personen op de beelden tot het moment waarop ze geen gezichtsbedekking droegen. Deze specifieke beelden zullen met het publiek gedeeld worden. Het verbergen van de identiteit in een grote groep mag niet ongestraft blijven.

Op donderdag zijn vijf verdachten voorgeleid bij de rechter-commissaris, die hen allen in bewaring heeft gesteld. Op vrijdag zijn negen verdachten voorgeleid, waarvan vier in hechtenis blijven. Vijf verdachten zijn vanwege persoonlijke omstandigheden op vrije voeten gesteld. Het belangrijk om op te merken dat zij nog steeds als verdachten worden beschouwd en zullen worden gedagvaard. Er zullen snelrechtzittingen plaatsvinden op 6 en 7 juni.

De politie zet alles in het werk om de daders van deze gewelddadigheden op te sporen en te vervolgen. Het tonen van nieuwe beelden op Opsporing Verzocht en de samenwerking met de KNVB-taskforce vormen belangrijke stappen in het onderzoek. De autoriteiten benadrukken het belang van publieksparticipatie en moedigen getuigen aan om zich te melden met informatie die kan bijdragen aan het identificeren en arresteren van de betrokkenen.

Het streven is om de verantwoordelijken voor deze gewelddadige incidenten ter verantwoording te roepen en de veiligheid en integriteit van voetbalevenementen te waarborgen. De samenwerking tussen de politie, de KNVB en het publiek is van cruciaal belang om dit te bereiken.