© YouTube

VIDEO: Wietkwekende Albanezen gepakt voor kweken miljoen aan wiet en diefstal 750K stroom

In Spanje is een bende opgerold die op grote schaal wiet kweekte en handelde in drugs.

De organisatie opereerde in de regio’s Valencia, Catalonië en Navarra. Op 22 mei 2023 heeft de Guardia Civil in de operatie Masías een criminele organisatie in Castellón ontmanteld en 31 personen gearresteerd op verdenking van georganiseerde misdaad, handel in wiet en diefstal van elektriciteit.

De arrestaties vonden plaats: 17 in Castellón, negen in Tarragona, twee in Valencia, twee in Navarra en één in Barcelona. De politie heeft 21 huiszoekingen uitgevoerd, waarvan 15 in Castellón, vijf in Tarragona en één in Valencia. Bij deze doorzoekingen werden 10.676 planten en 69 kg wiet in beslag genomen. Daarnaast werden meer dan 5.000 euro, een pistool, relevante documentatie, luxevoertuigen en elektronische en opslagapparaten in beslag genomen.

Het geschatte marktwaarde van de in beslag genomen wiet die vermoedelijk door deze criminele organisatie werd verhandeld, bedraagt 1.000.000 euro. Daarnaast wordt geschat dat de waarde van de gestolen elektriciteit 750.000 euro bedraagt.

Het onderzoek begon vorig jaar in 2022 toen de vestiging van een verdachte groep Albanezen werd ontdekt in de stad Oropesa del Mar (Castellón). De politie ontdekte dat geen van de Albanezen een reguliere baan had en dat de organisatie werd bijgestaan door een Spaanse vastgoedmakelaar wiens werkzaamheden vrijwel volledig gericht waren op de organisatie. Deze persoon ondersteunde de organisatie op het gebied van vastgoedlogistiek en manipuleerde de elektriciteitsmeters om elektriciteit te stelen en de locaties geschikt te maken voor de illegale teelt van wiet.

De onderzoekers identificeerden meer dan 31 personen die betrokken waren bij de criminele organisatie. Onder leiding van een Albanees echtpaar vervulden zij georganiseerde en hiërarchische rollen binnen de organisatie, zoals ronselaars, tussenpersonen, installateurs, managers en verzorgers van de plantages.

Nadat de leden zich hadden gevestigd, werden de plantages opgezet en begon de teelt van wiet. Nieuwe leden werden betrokken bij het bewaken en beschermen van de plantages, onder mogelijk misbruik en uitbuiting, waarbij deuren en ramen vaak gesloten bleven en ze in veel gevallen niet naar buiten konden. Ze waren afhankelijk van derden voor hun voeding, in een zeer beperkte binnenruimte omringd door wietplanten.