Tientallen invallen bij grote actie drugs- en wapenbende, stash cocaïne gepakt in garage Rotterdam

In een grote internationale actie zijn invallen verricht in verband met een onderzoek naar een drugs- en wapenbende. In een pand in Rotterdam werd hierbij cocaïne aangetroffen.

De politie heeft woensdag met invallen in Nederland en zes andere Europese landen een grote drugs- en wapenbende ontmanteld. In totaal zijn 37 verdachten gearresteerd, waaronder de vermeende leider van de bende.

In Rotterdam ontdekte de politie een garage waar cocaïne werd opgeslagen. Bij doorzoekingen in Kroatië, Duitsland, Italië, België, Slovenië en Bosnië-Herzegovina werden grote hoeveelheden drugs aangetroffen, waaronder cocaïne, heroïne, amfetaminen en wiet. De straatwaarde van deze drugs bedraagt bijna 3,5 miljoen euro.

Volgens de Kroatische politie, die het onderzoek leidde, fungeerde Nederland als doorvoerhaven. De drugs werden vanuit Turkije en Montenegro ingevoerd, hier verwerkt en vervolgens naar andere Europese landen gesmokkeld.

Naast drugs werden er ook twintig kilo explosieven, achttien vuurwapens (inclusief machinegeweren) en ruim 2500 stuks munitie aangetroffen op verschillende locaties. Bovendien vond de politie politie-uniformen, valse identiteitspapieren en anderhalve ton aan contant geld.

De bende kwam in het vizier van Europol nadat versleutelde chatberichten tussen de verdachten waren ontcijferd. De vermeende leider van de bende, een 37-jarige Bosniër, zit momenteel een straf van 4 jaar uit in Italië en zou vanuit de gevangenis leiding hebben gegeven aan de criminele activiteiten.

De operatie markeert een belangrijke slag tegen de georganiseerde misdaad en laat zien hoe internationale samenwerking kan leiden tot succesvolle resultaten. De politie en Europol blijven zich inzetten om dergelijke criminele netwerken te ontmantelen en de veiligheid in Europa te waarborgen.