Nieuwe speciale afdeling voor zware criminelen na ontsnappingspoging gevangenis Zutphen

Zware criminelen die een mogelijk vluchtgevaar zijn gaan vanaf 1 maart naar een extra beveiligde unit in een gevangenis in Nederland.

Dat heeft minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming besloten na de mislukte ontsnappingspoging zondag bij de gevangenis in Zutphen. Er worden in eerste instantie twaalf gedetineerden overgebracht naar de nieuwe speciale afdeling.

Vanwege veiligheidsredenen wil de minister niet zeggen in welke gevangenis de speciale afdeling komt. Als de proef succesvol is zullen er meer soortgelijke afdelingen volgen. ‘Wat er is gebeurd, is uitermate ernstig. Het laat maar weer zien dat deze beroepscriminelen niets schuwen. We moeten ons tegen deze acties wapenen’, aldus Dekker in Nieuws en Co op NPO Radio 1.

De afdeling voor zware criminelen wordt strenger dan een gewone gevangenis, maar minder streng dan de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Eerder liet de minister weten ook ontsnappen strafbaar te willen maken. Iemand helpen ontsnappen is al strafbaar maar zelf ontsnappen (zonder geweld) is dat nog niet.

Bij de gevangenis in Zutphen probeerden vier mannen op zondag een crimineel te bevrijden. Het gaat om de tot levenslang veroordeelde Mocro Maffia kopstuk Omar L. uit Amsterdam. De ontsnappingspoging mislukte en de politie heeft vier verdachten opgepakt. Het zou gaan om Fransen. L. is dezelfde dag nog overgebracht naar de EBI in Vught.