Nieuwe wet Zuid-Afrika schrapt overtreding coronaregels van strafblad

Het parlement van Zuid-Afrika heeft ingestemd met een nieuwe wet die overtredingen van coronamaatregelen van iemands strafblad zal schrappen.

Deze wijziging wordt breed verwelkomd in het land, waar een van de strengste pakketten van coronamaatregelen van kracht was, meldt BBC News.

Gedurende de coronapandemie zijn in Zuid-Afrika meer dan 340.000 mensen veroordeeld voor het schenden van de coronaregels. Deze veroordelingen omvatten situaties waarin mensen bijvoorbeeld geen mondmasker droegen als dat verplicht was, of de avondklok negeerden.

Mensen die schuld hebben bekend en boetes hebben betaald, bleven echter met een strafblad zitten, wat problemen kan veroorzaken bij het vinden van werk. Critici beweerden dat dit de ongelijkheid in het land vergrootte. Sommige individuen overtraden de avondklok om hun baan te behouden en niet omdat ze tegen de coronamaatregelen waren.

Met de goedkeuring van deze nieuwe wet krijgen deze mensen de kans om met een schone lei te beginnen. Hoewel de wet nog moet worden goedgekeurd door de senaat en worden ondertekend door de president, wordt er niet aan getwijfeld dat de wet zal worden aangenomen.

In april 2022 werden de laatste coronamaatregelen in Zuid-Afrika opgeheven. Deze nieuwe wet markeert een belangrijke stap in het herstellen van de normaliteit in het land na de uitdagende periode van de pandemie.