Nigeriaans leger treft meisjes aan die ruim 7 jaar geleden door Boko Haram zijn ontvoerd

In Nigeria zijn twee meisjes die zeven jaar terug zijn ontvoerd teruggevonden.

Het Nigeriaanse leger heeft donderdag bekendgemaakt dat het twee jonge vrouwen heeft teruggevonden die in 2014 samen met andere schoolmeisjes ontvoerd werden door de terroristische organisatie Boko Haram. Hauwa Maltha en Esther Marcus werden op 21 april bevrijd en werden op donderdag voorgesteld aan de pers. Op het moment van de ontvoering waren ze twaalf jaar oud. In de jaren sindsdien zijn er nog veertien andere meisjes teruggevonden.

Hauwa Maltha is momenteel zwanger en heeft al een kind van drie jaar oud. Ze moest trouwen met drie verschillende jihadisten van Boko Haram, volgens generaal Ibrahim Ali. Esther Marcus werd gedwongen om twee keer te trouwen met een jihadist. Beide vrouwen werden gedwongen om te trouwen, getuigde Hauwa Maltha.

Op 14 april 2014 werden 276 meisjes, tussen de 12 en 17 jaar oud, ontvoerd uit een school in Chibok, in de Nigeriaanse deelstaat Borno. Deze ontvoering leidde wereldwijd tot verontwaardiging. Vele slachtoffers zijn intussen vrijgelaten of teruggevonden. Van de 276 ontvoerde meisjes konden er 57 vluchten en 80 anderen kwamen vrij na een ruil voor verantwoordelijken van Boko Haram na onderhandelingen met de overheid. Andere meisjes werden later teruggevonden, de meeste hadden intussen kinderen. Er blijven momenteel 96 meisjes vermist.

De ontvoering van de schoolmeisjes was een van de meest opvallende daden van Boko Haram, dat in Nigeria strijdt voor een islamitische staat. Sinds 2009 heeft het conflict in het noordoosten van Nigeria al aan minstens 30.000 mensen het leven gekost en hebben meer dan 2 miljoen mensen hun huizen moeten ontvluchten.