Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen geëist van 3, 6 en 7 jaar tegen drie mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij drugsoperaties in de Rotterdamse haven.
De verdachten, werkzaam bij een containeronderhoudsbedrijf, worden beschuldigd van het regelmatig helpen bij het smokkelen van drugs via koelcontainers. Het onderzoek bracht de methoden van corrupte havenmedewerkers in kaart en toonde hun rol in de drugsinvoer, aldus het OM.
Signalchats leiden tot doorbraak
In januari 2022 kwam de zaak aan het licht toen uit onderzoek naar Signalchats bleek dat een groep havenmedewerkers betrokken was bij de invoer van verdovende middelen. Het HARC-team, een samenwerkingsverband tussen de Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het OM, hield drie verdachten langdurig onder observatie. Onder hen waren twee koelmonteurs en een derde verdachte die als uitkijk fungeerde. Tijdens de periode van onderzoek werd ten minste vijf keer drugs uit containers gehaald, met partijen van enkele tientallen kilo’s cocaïne per keer.
Werkwijze van de verdachten
De werkwijze van de mannen was volgens het OM telkens gelijk. Blokken cocaïne werden in Zuid-Amerika verborgen achter inspectieluiken van koelcontainers. De verdachten lieten zich inplannen voor nachtdiensten en openden de containers zodra het schip aankwam in de haven. De drugs werden vervolgens in tassen gedaan en met een dienstvoertuig afgevoerd. De derde verdachte stond op de uitkijk en waarschuwde wanneer er geen controles van de douane waren, zodat de mannen ongezien de terminal konden verlaten.
Bewijsmateriaal in chatgesprekken en videobeelden
Tijdens het onderzoek verzamelde het HARC-team veel bewijs tegen de verdachten. Zo werden op hun telefoons beelden gevonden van containers en de smokkelwaar, evenals meerdere chatgesprekken waarin zij hun werkwijze bespraken. In een van de gesprekken gaf een verdachte instructies om een containerlocatie door te geven en vermeldde hij hoe hij de lading zonder douanecontrole veilig stelde. Camerabeelden van de terminal bevestigden hun acties, en bij huiszoekingen werden grote geldbedragen, drugs en een vuurwapen aangetroffen.
Uitwisseling van codetaal in tapgesprekken
Uit getapte gesprekken blijkt dat de verdachten ook actief waren in de doorverkoop van cocaïne. Er werd gesproken over prijzen per kilo en kortingen voor grote bestellingen, waarbij de gebruikte codetaal overeenkwam met gangbare tarieven voor onversneden cocaïne. Het OM benadrukt dat de gesprekken de betrokkenheid van de verdachten bij de drugshandel aantonen.
Onderzoek door HARC-team
Het HARC-team, dat al bijna 30 jaar de drugshandel in de Rotterdamse haven bestrijdt, speelde een cruciale rol in dit onderzoek. In eerdere en gerichte controles van containers vond de douane sporen van drugs of werd vastgesteld dat met de containers was geknoeid. Daarbij verving de douane de drugs door dummypakketten en plaatste bewakingsapparatuur om de verdachten te volgen.
Verdachten eerder veroordeeld
In deze zaak stond al een 22-jarige Rotterdammer terecht. Hij werd op 2 maart 2023 veroordeeld tot 24 maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk. Twee andere verdachten, van 59 en 70 jaar oud, zullen zich begin 2025 in een regiezitting moeten verantwoorden.