Het Openbaar Ministerie (OM) heeft toegegeven dat er inderdaad kopieën van mindere beeldkwaliteit zijn gebruikt in de rechtszaak inzake de dood van Mitch Henriquez. De nabestaanden moesten zelf komen met deze beelden.

De filmpjes zijn door de Rijksrecherche als basis gebruikt voor de videocompilatie die onderdeel uitmaakt van het strafdossier. Deze compilatie is inderdaad van mindere kwaliteit. Inmiddels is duidelijk dat van twee van de drie filmpjes de oorspronkelijke, scherpere beelden al in een vroeg stadium van het onderzoek in het bezit waren van de Rijksrecherche. Per abuis zijn die intern niet ter beschikking gesteld aan de samensteller van de compilatie. Daardoor zijn beelden van mindere kwaliteit gebruikt en in het strafdossier terecht gekomen. Het OM betreurt deze gang van zaken. Aldus het Openbaar Ministerie (OM).

De 42-jarige Mitch Henriquez werd op 27 juni 2015 aangehouden bij een muziekfestival in Den Haag. Bij zijn aanhouding werd door de politie geweld gebruikt en Henriquez overleed een dag later in het ziekenhuis. Volgens twee politiewetenschappers hebben de agenten fout op fout gestapeld bij de aanhouding.

De nabestaanden van Mitch Henriquez hebben geen vertrouwen meer in een eerlijk proces. Dit heeft onder meer te maken met het uit het dossier laten van de scherpere beelden van de fatale arrestatie. De nabestaanden en advocaten verlieten daarom de zitting, wat uniek is in Nederland.