Twee schutters schieten met automatische vuurwapens op de broers Yakhlaf op oudejaarsavond 2015. © screenshot

Ontsnapping kopstuk Mocro Maffia uit gevangenis Zutphen ‘mislukte door lege accu’

De ontsnapping van Mocro Maffia kopstuk Omar L. uit de gevangenis in Zutphen, mislukte vanwege een lege accu van een slijptol.

Dat schrijft De Telegraaf. De groep Fransen had de ontsnapping naar nu blijkt beter gepland dan eerder gedacht. Het brandend busje bij de ingang zou vermoedelijk als afleiding hebben gediend. Toen de mannen toesloegen was de tot levenslang veroordeelde Omar L. al op de luchtplaats aan het wachten.

Eén van de Fransen deed zich voor als bezoeker en zette vervolgens de schuifdeur van de gevangenis open voor zijn handlangers. Toen de slijptol niet wilde werken moesten de mannen het opgeven omdat ze geen reserveaccu bij zich hadden, aldus de krant. Kort na de mislukte ontsnappingspoging zijn de verdachten klemgereden en aangehouden door de politie.

L. is een bekende crimineel uit het Amsterdamse milieu. Vorig jaar kreeg hij een levenslange gevangenisstraf opgelegd voor zijn rol bij meerdere liquidaties (foto onder artikel is van één van de liquidaties) en pogingen daartoe. De meeste liquidaties zijn gelinkt aan de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt in 2012. Hierbij kwam een broer van L. om het leven.

De minister van Rechtsbescherming heeft naar aanleiding van de mislukte ontsnapping besloten een nieuwe speciale afdeling voor zware criminelen in het leven te roepen. Daar zullen ze 24/7 onder toezicht staan en beter gecontroleerd kunnen worden. Ook zullen alle gesprekken standaard worden afgeluisterd. Als de proef succesvol is zullen er meer soortgelijke afdelingen volgen.

Twee schutters schieten met automatische vuurwapens op de broers Yakhlaf op oudejaarsavond 2015. © screenshot