Opnieuw controle in gemeente Maasdriel in verband met afpersing fruitbedrijf door zware drugscriminelen

De politie heeft in de gemeente Maasdriel opnieuw een controle uitgevoerd in verband met de afpersing van een fruitbedrijf in Hedel door zware drugscriminelen.

Na meerdere beschietingen en geweldsincidenten in de regio is het gebied aangewezen als veiligheidsrisicogebied. In mei en juni werden er ook al controles gehouden, toen werden er onder andere vuurwapens gevonden. De wapens hadden voor zover bekend geen enkel verband met de afpersingszaak. In de periode waarin er controles werden gehouden, zijn er wel vier mannen op heterdaad aangehouden voor een brandstichting in Tiel.

Agenten hebben afgelopen nacht een soortgelijke controle gehouden en rond de 150 auto’s gecontroleerd. Eén bestuurder bleek onder invloed van drugs te zijn, een ander had geen rijbewijs. Verder is er bij een bestuurder een kleine hoeveelheid wiet in beslag genomen. Ook de komende tijd zal de politie nog controleren, over het tijdstip en de hoeveelheid van controles worden geen mededelingen gedaan, aldus een woordvoerder

Het ging mis voor het bedrijf in het najaar van 2019 toen er een grote partij cocaïne in een container met bananen werd gepakt bij het bedrijf. Zware drugscriminelen houden het bedrijf verantwoordelijk voor het verlies. Er kwam een sms’je binnen waren gemeld werd dat fruitbedrijf De Groot in Hedel een boete opgelegd kreeg van 1,2 miljoen euro.

Als er niet binnen drie dagen betaald zou worden zou een willekeurige werknemer van het bedrijf worden geliquideerd. De eigenaren dachten eerst nog dat het om een grapje ging maar dat bleek al snel niet het geval te zijn. Wat de situatie nog erger maakte is een blunder van justitie. De volledige lijst met werknemers van het bedrijf was in het dossier beland en zodoende ook bij alle verdachten in de zaak.

Er zijn de afgelopen twee jaar op verschillende plekken aanslagen gepleegd die gelinkt zijn aan het fruitbedrijf. Het gaat om beschietingen, brandstichtingen en aanslagen met explosieven bij huizen van werknemers. Er zijn ook aanhoudingen verricht maar de politie kan nieuwe incidenten niet uitsluiten. Het onderzoek naar de bedreigingen en afpersing van fruitbedrijf De Groot is in volle gang.

.