Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Oscar Hammerstein was anonieme advocaat van Mocro Maffia kroongetuige Nabil B.

De anonieme advocaat die kroongetuige Nabil B. bijstond na de liquidatie van advocaat Derk Wiersum, blijkt Oscar Hammerstein te zijn.

Dt heeft de advocaat zelf in een interview met Het Parool bekendgemaakt. Na de liquidatie van Wiersum had Hammerstein in een interview gezegd dat ‘alle advocaten in Nederland zich nu beschikbaar moeten stellen’. Enkele weken daarna belde Mocro Maffia kroongetuige Nabil B. hem op en vroeg of hij hem wilde bijstaan.

‘De kroongetuige zelf, de onderzoeksrechter, de deken: allemaal hadden ze advocaten benaderd, maar niemand wilde,’ aldus Hammerstein in de krant. ‘Ik zei ja, onder voorwaarde dat mijn beloning en beveiliging geregeld zouden worden. Niet zozeer voor mezelf, maar voor mijn kantoor.’ Op advies van het Openbaar Ministerie (OM) bleef Hammerstein anoniem. Hij was in eerste instantie tegen die anonimiteit.

Het anoniem blijven zorgde voor veel problemen zoals tijdens het overleggen met B. in de gevangenis. ‘Als ik Nabil B. bezocht, zat ik van 09.00 tot 17.00 uur bij hem in de cel. Bij aankomst en vertrek moesten alle anderen naar de kelder omdat niemand mij mocht zien. Zo’n exercitie willen ze niet als je even moet pissen, dus je deelt dezelfde plee. Afstand houden tot je cliënt, zoals je als advocaat wilt, zat er niet in.’

In maart stopte Hammerstein als advocaat van de kroongetuige. Het was volgens hem sowieso nooit de bedoeling geweest om B. de hele duur van het Marengo-liquidatieproces bij te staan. Hammerstein zegt verder dat hij wist dat zijn naam toch zou lekken en zodoende hij nu zelf voor het moment kiest. ‘Taghi en alle anderen weten allang dat ik die advocaat was. Als iemand me had willen uitschakelen, had dat al lang en breed gekund of kan het nog.’

De advocaat van de kroongetuige, de 44-jarige Derk Wiersum, werd op 18 september 2019 bij zijn woning in Amsterdam doodgeschoten. Op dat moment stond hij al enige tijd Nabil B., de Mocro Maffia kroongetuige, bij in het Marengo-proces. Die zaak draait om meerdere liquidaties en pogingen daartoe.

Nabil B. heeft verklaringen afgelegd tegen onder meer Ridouan Taghi en Saïd R. inzake een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Taghi de hoofdverdachte in het Marengo-proces was geruime tijd op de vlucht tot hij recent in Dubai werd aangehouden. T. zat in een villa met dichte gordijnen, volgens de politiechef.

Kort na de aanhouding werd Ridouan Taghi het land uitgezet en overhandigd aan de Nederlandse autoriteiten. Hij zit nu vast in een cel in de EBI in Vught. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., is ook aangehouden. Hij werd getraceerd in een woning in Medellin en opgepakt. Er zijn beelden gemaakt van zijn aanhouding.