Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Oud werknemer krijgt 120 uur taakstraf na overnemen gegevens tandartspraktijk

De rechtbank heeft een taakstraf van 120 uur opgelegd aan de 31-jarige man uit Arnhem die niet-openbare gegevens had overgenomen van de computer van een tandartsenpraktijk in Gendt. De man werkte bij de praktijk als mondhygiënist.

De man heeft zich schuldig gemaakt aan een ernstige inbreuk op de privacy van de eigenaresse van de tandartsenpraktijk en haar werknemers. Hij heeft vertrouwelijke en persoonlijke informatie overgenomen, zoals verslagen van functioneringsgesprekken, arbeidsovereenkomsten en een kopie van een paspoort.

Het is onduidelijk waarom de man de gegevens heeft overgenomen. Hij heeft geen verklaring afgelegd, waardoor de rechtbank zich genoodzaakt zag om een straf op te leggen op basis van de beschikbare feiten.

De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij zich op zijn zwijgrecht heeft beroepen. Dit heeft ertoe geleid dat de eigenaresse van de tandartsenpraktijk en haar werknemers nog steeds niet weten wat de man met de overgenomen informatie heeft gedaan.

De taakstraf van 120 uur is volgens de rechter een passende straf voor de man. Het is een straf die hem dwingt om zijn verantwoordelijkheid te nemen voor zijn handelen, aldus de rechtbank. De man moet de taakstraf uitvoeren in een organisatie die zich bezighoudt met het bevorderen van de privacy.