Panden geldwisselkantoor Suri-Change in Amsterdam gesloten na explosies

Drie filialen van Suri-Change, een geldwisselkantoor in Amsterdam, zijn op last van burgemeester Halsema voor een periode van zes maanden gesloten.

De sluitingen zijn het gevolg van explosies die zich deze week voordeden bij drie vestigingen van het bedrijf, gelijktijdig in de nacht van dinsdag op woensdag. De gemeente verklaart dat de kantoren gesloten moeten worden vanwege het “ernstige gevaar voor de openbare orde en het risico op herhaling”.

De gesloten panden bevinden zich in de stadsdelen Zuidoost, Oost en West van Amsterdam. Het hoofdkantoor van Suri-Change in Rotterdam werd twee maanden geleden door de politie doorzocht. Tijdens de inval werden vijf personen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij grootschalige ondergrondse bankactiviteiten en het witwassen van crimineel geld, vermoedelijk afkomstig uit de cocaïnehandel.

Het lopende onderzoek richt zich op criminele geldstromen die naar verluidt via dit bedrijf verlopen. Een van de verdachten zou gebruik hebben gemaakt van een crimineel financieel netwerk in Nederland, Slowakije en Suriname. De sluitingen van de Suri-Change filialen in Amsterdam zijn een verdere stap in de aanpak van deze vermoedelijke criminele praktijken.

De gemeente Amsterdam neemt deze maatregelen om de veiligheid en de openbare orde te waarborgen en om herhaling van dergelijke incidenten te voorkomen. De duur van de sluiting van de drie vestigingen is vastgesteld op een half jaar.