Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Peter R. de Vries kan volgens justitie Mocro Maffia kroongetuige Nabil B. niet bijstaan

De Mocro Maffia kroongetuige Nabil B. kan volgens justitie niet worden bijgestaan door misdaadjournalist Peter R. de Vries die als adviseur wilde fungeren.

Op verzoek van de kroongetuige heeft het Openbaar Ministerie (OM) afgelopen weken gekeken of het mogelijk is dat De Vries samen met advocaat Peter Schouten hem bij zouden staan. Volgens een woordvoerder stond het OM daar niet onmiddellijk afwijzend tegenover. ‘Dat de kroongetuige wordt voorzien in rechtsbijstand is vanzelfsprekend in zijn belang en in het belang van het strafproces. Na de moord op Derk Wiersum is het een voortdurende worsteling geweest om te voorzien in de gewenste rechtsbijstand.’

Na uitgebreid onderzoek is nu gebleken dat het niet mogelijk is om een dergelijk overeenkomst te kunnen sluiten met de misdaadjournalist. Het OM kan aan iemand die geen advocaat is niet dezelfde privileges toekennen als aan een rechtsgeleerd raadsman, aldus het OM. De Vries krijgt zodoende geen toegang tot de kroongetuige, vertrouwelijke gesprekken, stukken uit het dossier en kan verhoren door bijvoorbeeld de rechter-commissaris niet bijwonen. Het verzoek om zich laten bij te staan door advocaat Peter Schouten is voor het OM geen enkel probleem.

Nabil B. heeft verklaringen afgelegd tegen onder meer Ridouan T. en Saïd R. inzake een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. T. de hoofdverdachte in het Marengo-proces was geruime tijd op de vlucht tot hij recent in Dubai werd aangehouden. T. zat in een villa met dichte gordijnen, volgens de politiechef.

Kort na de aanhouding werd Ridouan T. het land uitgezet en overhandigd aan de Nederlandse autoriteiten. Hij zit nu vast in een cel in de EBI in Vught. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., is ook aangehouden. Hij werd getraceerd in een woning in Medellin en opgepakt. Er zijn beelden gemaakt van zijn aanhouding.