Peter R. de Vries mag toch vertrouwelijk bellen met Mocro Maffia kroongetuige Nabil B.

Misdaadjournalist Peter R. de Vries mag van de rechtbank vertrouwelijk bellen met Nabil B. de Mocro Maffia kroongetuige.

Dat bevestigt De Vries na berichtgeving van BN DeStem. Justitie had dit eerder geweigerd en is tegen het vonnis in hoger beroep gegaan. De misdaadjournalist vroeg de rechtbank om toestemming te geven voor vertrouwelijke communicatie tussen Nabil B. en De Vries.

De reden dat de rechtbank De Vries nu toestemming heeft gegeven, is dat De Vries is aangesteld als adviseur en mediastrateeg van het advocatenkantoor van Peter Schouten, een van de advocaten die de kroongetuige bijstaan. Op deze wijze kan de misdaadjournalist gebruikmaken van het geheimhoudersnummer van het advocatenkantoor en vertrouwelijk met B. communiceren. ‘Daarvoor hadden we natuurlijk ook wel contact, maar dat verliep een stuk moeizamer’, aldus De Vries in een reactie. Schouten en de tweede advocaat van B., Onno de Jong, namen dan namens De Vries een brief mee voor de kroongetuige. ‘Nu kunnen we gewoon dagelijks bellen.’

Nabil B. heeft in het Marengo-proces verklaringen afgelegd tegen onder meer Ridouan Taghi en Saïd R. inzake een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Taghi de hoofdverdachte in het Marengo-proces, was geruime tijd op de vlucht tot hij recent in Dubai werd aangehouden. Hij zat in een villa met dichte gordijnen, volgens de politiechef.

Kort na de aanhouding werd Taghi het land uitgezet en overhandigd aan de Nederlandse autoriteiten. Hij zit nu vast in een cel in de EBI in Vught. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., is ook aangehouden. Hij werd getraceerd in een woning in Medellin en opgepakt. Er zijn beelden gemaakt van zijn aanhouding.