© Politie

Politie roept mensen op om dreambox in te leveren na inval bij bedrijf

De politie in Enschede heeft na een inval bij een bedrijf, mensen die een dreambox thuis hebben waarmee ze onder meer televisie pakketten van Ziggo konden kijken, opgeroepen om hun set-top-boxen in te leveren. Doen ze dit niet dan riskeren ze strafvervolging.

Agenten hebben woensdagochtend een inval gedaan in een winkelpand van een bedrijf. Uit onderzoek bleek dat er honderden dreamboxen zijn verkocht aan klanten in de omgeving. Zo konden de afnemers voor een bepaalde periode naar betaalzenders van onder meer Ziggo kijken.

Voor de abonnementen werden prijzen betaald die aanzienlijk lager waren dan dat je normaliter voor een Ziggo abonnement betaalt. Na afloop van de abonnementen konden deze tegen hetzelfde lage tarief bij het bedrijf verlengd worden.Deze handelingen worden in de volksmond wel ‘cardsharing’ genoemd en dit is strafbaar gesteld in de artikelen 160 en 326c Wetboek.v.Strafrecht en artikel 326a van de Auteurswet.

Bij de actie is software in beslag genomen waarmee de illegale software werd aangebracht. Verder nam de politie ook verschillende computers en digitale en fysieke administratie in beslag. Tevens werd de informatie bevroren die stond op diverse servers in het buitenland.

Bij de zoeking is niemand aangehouden. De komende tijd zullen verscheidene mensen worden uitgenodigd om over hun aandeel in deze zaak te verklaren. De klanten van het bedrijf kunnen de gekochte boxen tot 1 maart 2018 inleveren bij politiebureaus in Almelo, Hengelo, Enschede, Nijverdal en Oldenzaal.