© Instagram

Politie schiet meerdere keren bij wilde achtervolging met piepjonge gewapende overvallers

De politie heeft in Zaandam schoten gelost bij de achtervolging van twee piepjonge gewapende overvallers.

Bij de meldkamer kwam zondagmiddag rond 16.00 uur melding binnen van een overval op een winkel aan de Gedempte Gracht. De daders bedreigden het aanwezige personeel en gingen er met buit vandoor op een gereedstaande gestolen scooter. Bij het station van Zaandam zien gealarmeerde agenten het vluchtende tweetal rijden. Bij de achtervolging die volgt komen de daders ten val, laten de gestolen buit vallen en gaan er te voet vandoor.

De verdachten proberen koste wat kost te ontkomen en springen in een sloot. Om de overvallers te laten stoppen wordt een waarschuwingsschot gelost en gaat een agent te water achter de verdachten aan. Andere agenten doorzoeken de wijk. Als agenten één van de verdachten zien gaat die er opnieuw vandoor. Opnieuw wordt er een schot gelost om de verdachte te doen stoppen. Deze gaat door een sloot om te ontkomen en opnieuw ziet een agent zich genoodzaakt om een schot te lossen. Daarna besluit deze verdachte zich over te geven en kan nadat hij uit de sloot is gehaald worden aangehouden. 

De zeokactie wordt voortgezet en in een steeg bij de Dom Helder Camarastraat zien agenten de andere verdachte lopen en die gaat er rennend vandoor. Opnieuw worden er waarschuwingsschoten gelost. Hierop staakt deze jongen zijn vluchtpoging en kan worden aangehouden. De verdachten zijn twee 14-jarige jongens uit Zaandam en Assendelft en zijn ingesloten.

‘Jongens van deze leeftijd hebben werkelijk geen enkel besef wat dit voor de slachtoffers en de politie betekent. Ze plegen een overval met een (nep) vuurwapen en brengen daarmee zich zelf ook in groot gevaar. Ze slaan op de vlucht en collega’s moeten hun vuurwapen meermaals gebruiken om ze tot stoppen te dwingen. De impact voor de betrokken agenten is groot. Ik ben blij dat de agenten doortastend hebben gehandeld en deze twee tieners hebben aangehouden’. Aldus teamchef Sherwin Tjin-Asjoe.