© crime-nieuws.nl

Politie stuurt honderden contacten uit telefoons drugsdealers een sms’je

De politie heeft honderden contacten uit telefoons van dealers een sms’je gestuurd.

De politie in Lelystad heeft ruim 500 personen een sms gestuurd met informatie over drugsgebruik en -dealen en een verwijzing naar hulpverlening. De telefoonnummers stonden in telefoons die het afgelopen jaar in beslag zijn genomen bij meerdere huiszoekingen en aanhoudingen van dealers. Dit was de eerste keer dat de politie in Lelystad op deze manier een zogenaamde bulk-sms heeft verzonden. Het doel van deze actie was om drugsgebruikers en -dealers bewust te maken van de gevolgen van drugs en hen te helpen bij het vinden van een uitweg.

De telefoonnummers waren afkomstig uit de dealertelefoons van aangehouden dealers. Na analyse van de nummers werden ruim 300 telefoonnummers gebruikt om een sms te versturen. Het sms-bericht waarschuwde de ontvangers dat hun nummer in de telefoon van een dealer stond en bood informatie over hoe drugsgebruik en -dealen kan leiden tot problemen en criminaliteit. De ontvangers werden ook doorverwezen naar een website voor meer informatie en hulpverlening.

Joanneke Schmidt, teamchef van de politie Lelystad, benadrukte dat de politie er is voor iedereen die hulp nodig heeft en dat zij een handreiking bieden om de samenleving weer aangenamer te maken voor iedereen. De actie was een nauwe samenwerking tussen de gemeente Lelystad, het OM, het RIEC en de politie.

Waarnemend burgemeester Ineke Bakker van Lelystad benadrukte het belang van het voorkomen dat jongeren in de georganiseerde criminaliteit terechtkomen of verder afglijden. Met de bulk-sms wilden zij dealers en drugsgebruikers met een hulpvraag laten zien dat ze bij de instanties terechtkunnen voor de juiste hulp.

Het is goed om te weten dat de telefoonnummers eenmalig zijn gebruikt voor het versturen van de sms en niet met anderen worden gedeeld of tot een registratie op naam in de politiesystemen leiden.