Politie waarschuwt voor stijging oplichting door nepagenten, al 167 aanhoudingen

In 2024 heeft de politie al 167 verdachten aangehouden die zich voordeden als agenten om slachtoffers op te lichten.

Dit type oplichting is vooral de laatste drie maanden sterk toegenomen, met tot eind augustus ongeveer 3400 geregistreerde incidenten, volgens de nieuwste cijfers van de politie.

Steeds meer slachtoffers van nepagenten

De toename van incidenten waarbij nepagenten worden ingezet, is landelijk te zien. Vooral in de eenheden Den Haag, Oost-Brabant en Oost-Nederland is het aantal meldingen fors gestegen. Alleen in de Eenheid Amsterdam blijft een stijging uit. Volgens Sybren van der Velden Walda, landelijk projectleider Senioren & Veiligheid, is de toegenomen aandacht voor deze misdaden essentieel: “Hoe meer mensen weten over de werkwijze van deze criminelen, hoe beter ze zichzelf kunnen beschermen.”

De politie heeft meerdere onderzoeken lopen en de aanhoudingen laten zien dat er actie wordt ondernomen tegen deze oplichters. Van der Velden Walda benadrukt het belang van het melden van deze misdaden: “Met informatie van slachtoffers kunnen we sneller optreden tegen deze laffe praktijken.”

Werkwijze van nepagenten

De modus operandi van deze criminelen varieert, maar de meest voorkomende methode is het gebruik van babbeltrucs. Ze bellen vaak oudere mensen op en doen zich voor als wijkagent. Ze zeggen dan dat er in de buurt een inbraak heeft plaatsgevonden en dat de daders zijn opgepakt. Vervolgens claimen ze dat er bewijs is gevonden met het adres van het slachtoffer en bieden aan om waardevolle spullen veilig te bewaren. Wanneer het slachtoffer op dit aanbod ingaat, komen de criminelen langs, voorzien van valse politiepassen of soms gekleed in kleding die lijkt op een politie-uniform.

Druk en vertrouwen opwekken

Van der Velden Walda benadrukt dat deze oplichters zeer gewiekst te werk gaan en hun slachtoffers onder druk zetten om snel te handelen. Ze gebruiken vaak persoonlijke informatie, zoals namen en rekeningnummers van kinderen, om vertrouwen te wekken. Ondanks dat veel slachtoffers snel doorhebben dat er iets niet klopt, zijn de criminelen in staat om met deze truc vertrouwen te winnen.

Aangifte doen is cruciaal

Dit jaar zijn er al meer dan 700 aangiften gedaan van oplichting door nepagenten. Volgens Van der Velden Walda schamen slachtoffers zich soms omdat ze in de oplichterij zijn getrapt, maar het is belangrijk dat ze altijd aangifte doen. “Hoe meer gegevens we hebben, zoals telefoonnummers of andere informatie, hoe sneller we kunnen ingrijpen,” aldus de projectleider.

De politie blijft burgers oproepen om waakzaam te zijn en onmiddellijk aangifte te doen als ze met nepagenten te maken krijgen, zodat deze misdaad zo snel mogelijk kan worden gestopt.