Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Proces van start koelbloedige liquidatie onschuldige tiener met AK-47 in clubhuis Amsterdam

Het proces rond de koelbloedige liquidatie van een onschuldige tiener in een clubhuis in Amsterdam is van start gegaan.

Vandaag is de inhoudelijke behandeling begonnen van het proces rond de tragische vergismoord op de 17-jarige stagiair Mohamed Bouchikhi. Het incident vond plaats in januari 2018 in een buurthuis in de Amsterdamse wijk Wittenburg. Verdachten Emylio G. (30) en Randall D. (41) worden door het Openbaar Ministerie verantwoordelijk gehouden voor zijn dood. Beiden zouden hebben geschoten, waarbij Emylio G. het fatale schot zou hebben gelost.

Op die fatale dag werd de 17-jarige Mohamed Bouchikhi, die als stagiair werkzaam was, van dichtbij onder vuur genomen met een kalasjnikov. Het jonge slachtoffer was echter niet het beoogde doelwit van de daders.

Tijdens de uitzending van Opsporing Verzocht werd bekendgemaakt dat de daders het buurtcentrum op Wittenburg waren binnengestormd, op zoek naar iemand met een donkere huidskleur. Zonder aarzeling openden ze vrijwel direct het vuur, waarbij de destijds 19-jarige Gianni L. en een stagiaire die bij hem stond werden geraakt.

Terwijl de overige aanwezigen zich probeerden te verstoppen, rende Mohamed Bouchikhi een kantoortje in en verstopte zich met zijn armen over zijn hoofd. De schutter naderde de tiener en vuurde meerdere keren van dichtbij met een automatisch vuurwapen op hem. Het is belangrijk om te benadrukken dat de jongen niet het beoogde doelwit was, zoals bevestigd door de politie. De daders waren eigenlijk op zoek naar iemand anders die ook aanwezig was die dag.

Beide schutters droegen donkere kleding en bivakmutsen tijdens de aanval. Het gaat om donkergetinte mannen die gewapend waren met een kalasjnikov en een pistool. De schutter met de kalasjnikov wordt geschat op ongeveer 1,85 meter lang en heeft een slank postuur. De andere dader, die het pistool hanteerde, is ongeveer 1,75 meter lang en heeft een normaal postuur. Opvallend is dat de daders amateuristisch te werk gingen en al voorafgaand aan de inval kogels hebben verloren.

Het proces tegen Emylio G. en Randall D. is nu in volle gang. De rechtszaak zal hopelijk rechtvaardigheid brengen voor het onschuldige slachtoffer en zijn familie. De details die tijdens de inhoudelijke behandeling naar voren zullen komen, zullen mogelijk meer inzicht geven in de tragische gebeurtenissen op die noodlottige dag in het buurthuis van Wittenburg.

De herinnering aan Mohamed Bouchikhi zal voortleven, terwijl de rechtbank streeft naar gerechtigheid en verantwoording voor dit afschuwelijke misdrijf.