Ransomwaregroep Lockbit dreigt contracten voetballers KNVB openbaar te maken

De ransomwaregroep Lockbit dreigt contracten van voetballers in de KNVB openbaar te maken.

Criminele organisatie Lockbit heeft zichzelf wederom in het nieuws gebracht door de diefstal van gevoelige informatie van de Nederlandse voetbalbond, oftewel de KNVB. Het gaat hierbij om contracten van voetballers en trainers, documenten over tuchtzaken en belangrijke informatie over de bedrijfsvoering en commerciële zaken van de bond. Het Parool en RTL Nieuws hebben hiervan beiden melding gemaakt.

Eerder deze maand liet Lockbit al weten dat zij maar liefst 300 gigabyte aan gegevens hadden gestolen. Het was toen nog onduidelijk wat de precieze inhoud van deze gestolen data was. Uit nieuwe informatie blijkt nu dat het om maar liefst 230.000 bestanden gaat, waarvan screenshots zijn gedeeld op het darkweb. Lockbit heeft gedreigd om deze informatie openbaar te maken als er niet voor 26 april losgeld wordt betaald. Het is nog onduidelijk hoeveel er precies wordt geëist.

De KNVB heeft eerder al bevestigd dat cybercriminelen toegang hebben gekregen tot hun ICT-netwerk, waarbij persoonlijke gegevens van medewerkers werden buitgemaakt. Naar aanleiding van dit incident heeft de bond ook aangifte gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Het is een zorgwekkende ontwikkeling dat criminelen zich op deze manier richten op nationale voetbalbonden en hun gevoelige informatie. Het is te hopen dat er snel stappen worden genomen om deze praktijken een halt toe te roepen en om de gestolen informatie terug te krijgen.