Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Rechter geeft burgemeester Doetinchem gelijk inzake sluiting pand na vondst goederen en grondstoffen productie drugs

Op basis van het oordeel van de voorzieningenrechter heeft de burgemeester van Doetinchem terecht besloten om een bedrijfspand in de gemeente te sluiten.

De politie trof bij een inval in het pand grote hoeveelheden goederen en grondstoffen aan die worden gebruikt voor het produceren van synthetische drugs. Dit was de reden voor de burgemeester om het pand voor 1 jaar te sluiten.

De eigenaren van het pand stapten naar de rechter omdat ze vanwege de sluiting financieel zwaar getroffen worden. Ze verhuurden het pand aan iemand anders en beweerden dat ze geen vermoeden hadden van illegale activiteiten in het pand.

De rechter oordeelde echter dat van de verhuurders verwacht mag worden dat ze toezicht houden op het pand en gerichte controles uitvoeren met betrekking tot het gebruik ervan door de huurder. Omdat de eigenaren niet concreet konden maken hoe zij toezicht hielden op het pand, vond de rechter dat de gemeente terecht stelde dat er onvoldoende toezicht was en dat de burgemeester het pand mocht sluiten.

De eigenaren kunnen nu gedurende 1 jaar geen gebruik maken van het pand, inclusief het opslaan en verkopen van vuurwerk. De duur van de sluiting kan echter nog worden besproken in een bezwaarprocedure, maar dat heeft op dit moment geen spoedeisend belang.