martin kok schutter, martin kok liquidatie
Een man probeert Martin Kok te liquideren bij een hotel in Amsterdam maar het vuurwapen weigert. Enkele uren later wordt Kok alsnog doodgeschoten. © Politie

Schotse criminelen gezocht in onderzoek liquidatie Martin Kok van misdaadsite Vlinderscrime

De politie vermoedt dat Schotse criminelen betrokken zijn geweest bij de liquidatie van Martin Kok van de misdaadsite Vlinderscrime.

Martin Kok van Vlinderscrime werd op donderdagavond 8 december 2016 geliquideerd toen hij net weg wilde rijden bij een club in Laren. De schutter wachtte hem op in de bosjes en schoot hem ter plekke dood. De uitbater van Vlinderscrime was al eerder doelwit van aanslagen.

De avond van de moord was Kok samen met de Schotse crimineel Chris H. die volgens de politie vermoedelijk door de criminele broers James en Barry Gillespie is ingezet om Kok in de val te lokken. H. werd na de moord al even aangehouden maar weer vrijgelaten vanwege gebrek aan bewijs.

De politie laat weten nu nieuwe aanwijzingen te hebben voor de betrokkenheid van H. en daarom naar hem op zoek te zijn. Het vermoeden is dat hij, net als vijf andere Schotse criminelen, zich in Nederland bevind. H. deed zich destijds voor als handelaar in PGP-telefoons en had een afspraak met Kok om te praten over advertentieruimte op de website Vlinderscrime.

De politie gaat vanavond in Opsporing Verzocht aandacht besteden aan de zaak en meer details bekendmaken omtrent de gezochte Schotse criminelen. In de uitzending bewakingsbeelden, en foto’s en kenmerken van de 5 mannen. De zoektocht naar de Schotten maakt deel uit van de Europol-operatie ‘Escalade’.

De liquidatie van Martin Kok heeft ook een link met de gezochte Ridouan T. en het Marengo-proces. De hoofdverdachten in het proces worden bij verstek vervolgd voor een reeks liquidaties en pogingen daartoe, waaronder de moord op Martin Kok.