Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Schuldig maar geen cel voor man (27) uit Den Helder die zijn minderjarige vriendin (15) zwanger maakte

Een 27-jarige man uit Den Helder is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 180 dagen voor ontucht met zijn minderjarige vriendin.

Tussen 1 juli 2020 en 12 april 2021 had de man een relatie met een meisje van 15 jaar oud en had seks met haar. Dit wordt gezien als ontucht vanwege haar leeftijd. De man beweerde dat hij pas seks met haar had nadat ze 16 jaar was geworden, maar deze verklaring werd door de rechtbank als ongeloofwaardig bestempeld. Het meisje raakte namelijk zwanger tijdens hun relatie en haar moeder vond meerdere zwangerschapstesten, ook van voordat de man een relatie met haar kreeg. Hieruit leidde de rechtbank af dat het meisje al eerder seksueel actief was.

De rechtbank nam het de man kwalijk dat hij seks had met een minderjarige, maar hechtte veel waarde aan het feit dat de twee nog steeds een liefdesrelatie hebben en inmiddels samen een kindje hebben gekregen. Bovendien is de relatie tussen de man, de vriendin en de ouders van de vriendin hersteld. Om deze redenen legde de rechtbank geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf op, die normaal zou zijn opgelegd, maar een voorwaardelijke gevangenisstraf van 180 dagen met een proeftijd van 1 jaar.