Schutter supermarkt VS bekent tien racistische moorden: ‘zoveel mogelijk zwarte personen doodschieten’

De schutter die in een supermarkt in de VS tien personen doodschoot heeft schuld bekend en zegt uit racisme te hebben gehandeld.

De 19-jarige man schoot in mei tien mensen dood in een supermarkt in Buffalo. Hij werd aangehouden en is vastgezet. In de rechtbank heeft hij toegegeven schuldig te zijn en uit haat te hebben gehandeld. De witte man schoot voornamelijk zwarte Amerikanen dood. Er waren dertien slachtoffers die dag, waarvan er elf zwart zijn. Naast de racistische moorden bekende Payton Gendron ook verantwoordelijk te zijn voor drie gewonden bij de aanslag.

De schutter heeft zijn daden goed voorbereid en een 180 pagina’s tellend manifest online gezet. Daarin geeft Gendron ook aan wat zijn motieven zijn. Hij wilde zoveel mogelijk mensen met een donkere huidskleur om het leven brengen. Via streamingservice Twitch werden beelden van de schietpartij live uitgezonden, Gendron had namelijk een camera op zijn helm. Hij riskeert (en gaat het waarschijnlijk ook krijgen na de schuldbekentenis) een levenslange gevangenisstraf voor de tien moorden.