Marokkaanse vlaggen wapperen in de Marokkaanse lucht. © crime nieuws

Schutters liquidatie café La Creme Marrakech noemen namen zware criminelen

In het hoger beroep rond de liquidatie bij café La Creme in Marrakech, hebben de veroordeelde Nederlandse schutters namen genoemd van zware criminelen.

Shardyone S. en Edwin R. M. hebben in eerste instantie tijdens hun rechtszaak geen namen genoemd van mogelijke opdrachtgevers en betrokkenen. Volgens Marokkaanse bronnen en lokale media hebben de twee nu besloten om wel te praten en openheid van zaken te geven. Vermoedelijk heeft dat te maken met het feit dat de Nederlanders veroordeeld zijn tot de doodstraf door de rechtbank en het hoger beroep nog hun enige kans is. Zowel S. en R. M. zouden namen hebben genoemd van criminelen uit Utrecht die betrokken zouden zijn bij de liquidatie. Een aantal personen die genoemd zijn worden nog gezocht en bevinden zich mogelijk in Dubai en Turkije. Nog een saillant detail is dat de veroordeelde schutters claimen die dag helemaal niet te hebben geschoten. Ze zouden als spotters hebben gefungeerd voor een andere man die de fatale schoten zou hebben gelost. Het gaat volgens de verdachten om een persoon die momenteel terechtstaat in het grote Eris-liquidatieproces rond motorclub Caloh Wagoh.

In november 2017 werd de zoon van een Marokkaanse rechter per vergissing doodgeschoten door de schutters. De daders hadden eigenlijk Mustapha F. alias ‘Moes’ moeten liquideren maar die zou even voor hun aankomst van stoel zijn gewisseld. De politie stelde een onderzoek in en hield al snel twee Nederlanders aan op verdenking van het uitvoeren van de moord.

De twee schutters, de 30-jarige Shardyone S. en de 26-jarige Edwin R.M., hebben in verband met hun rol  uiteindelijk de doodstraf opgelegd gekregen. Dat betekent dat ze levenslang zullen vastzitten aangezien Marokko de doodstraf sinds 1993 niet meer heeft voltrokken. Vijftien andere personen hebben in verband met de liquidatie bij café La Creme in Marrakech straffen van 3 maanden tot 20 jaar opgelegd gekregen.

Ook het doelwit ‘Moes’ is veroordeeld tot een gevangenisstraf voor onder meer drugshandel. Hij kreeg 15 jaar cel van de rechter in Marokko. Zijn café en andere bezittingen zoals peperdure wagens zijn in beslag genomen. Ook de broer van het doelwit is veroordeeld tot een langdurige celstraf van 8 jaar.