Sekteleider in Kenia verdacht van aanzetten tot uithongering, ruim 100 volgelingen overleden

Een sekteleider wordt in Kenia verdacht van het aanzetten van zijn volgelingen tot uithongering wat leidde tot ruim 100 doden.

De Keniaanse sekteleider Paul Mackenzie wordt ervan beschuldigd zijn volgelingen te hebben aangespoord tot uithongering, wat inmiddels heeft geleid tot 109 doden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Kenia meldt echter dat nog zo’n 400 mensen worden vermist.

Mackenzie, die vijftig jaar oud is, werd samen met zeventien anderen voorgeleid in de rechtbank van de havenstad Mombassa, meer dan 100 kilometer van Malindi, waar zijn sekte, de Good News International Church, was gevestigd. Het is nog niet bekend waar hij precies van wordt beschuldigd, maar er zouden aanklachten wegens verwaarlozing en radicalisering tegen hem zijn ingediend.

Volgens berichten zou Mackenzie hebben voorspeld dat de wereld op 15 april zou vergaan en hij moedigde zijn volgelingen aan om zichzelf van het leven te beroven zodat zij als eerste naar de hemel zouden gaan.

Inmiddels zijn de lichamen van 101 van de 109 slachtoffers gevonden in massagraven in een bos in de buurt van Malindi. Het gaat vooral om kinderen die zijn overleden door honger. Acht mensen werden levend aangetroffen, maar waren er zo slecht aan toe dat ze alsnog zijn overleden. Er wordt nog steeds gezocht naar meer slachtoffers in het bos.

Dit is een tragedie voor alle betrokkenen en een verschrikkelijke daad van geweld tegen de meest kwetsbare leden van de samenleving. Het is goed dat de autoriteiten snel hebben gereageerd en de verantwoordelijken voor deze verschrikkelijke gebeurtenis hebben gearresteerd.

Het is echter ook belangrijk om te onderzoeken hoe Mackenzie in staat was om zoveel mensen te radicaliseren en zijn volgelingen te overtuigen om hun eigen leven te beëindigen. Dit tragische voorval onderstreept het belang van het voorkomen van sektarisch geweld en de noodzaak van het bieden van adequate psychologische hulp aan degenen die zijn beïnvloed door sektarische groeperingen.