Situatie misdaadjournalist Peter R. de Vries na poging tot liquidatie nog altijd kritiek

De situatie van misdaadjournalist Peter R. de Vries is na de poging tot liquidatie nog altijd kritiek.

Dat laten zijn familie en partner weten in een korte verklaring aan RTL Boulevard. De situatie is ten opzichte van een dag eerder nog ongewijzigd. Volgens de verklaring zal er tijd overheen moeten gaan voor er meer duidelijkheid komt. Er is nog veel onzekerheid.

De Vries werd dinsdagavond rond 19.30 uur op de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam neergeschoten. De schutter zou zeker vier of vijf schoten hebben gelost. Hierbij is de misdaadjournalist in zijn hoofd geraakt en zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis.

De politie stelde na de schietpartij een klopjacht in en heeft meerdere verdachten aangehouden. Op de A4 ter hoogte van de afrit Leidschendam hield een arrestatieteam twee mannen aan die worden verdacht van directe betrokkenheid bij de liquidatiepoging. Het gaat om een 35-jarige man met de Poolse nationaliteit woonachtig in Maurik en een 21-jarige man uit Rotterdam. De twee verdachten zitten in volledige beperkingen en worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Na de aanhoudingen zijn huiszoekingen verricht in Tiel, Maurik en Rotterdam. Hierbij nam de politie verschillende gegevensdragers en munitie in beslag. Een derde verdachte die in Amserdam werd aangehouden, een 18-jarige man, is weer vrijgelaten. Hij blijkt geen betrokkenheid te hebben bij de zaak en is geen verdachte meer in het onderzoek.

De misdaadjournalist stond sinds enige tijd de Mocro Maffia kroongetuige Nabil B. bij in het grote Marengo-liquidatieproces rond Ridouan Taghi en een reeks (pogingen tot) liquidaties. Of de poging tot liquidatie op De Vries hieraan gelinkt is wordt onderzocht. De recherche houdt momenteel rekening met meerdere scenario’s.