Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Speciaal team samengesteld door minister na liquidatie advocaat Mocro Maffia kroongetuige

De minister van Justitie en Veiligheid heeft een speciaal team samengesteld na de liquidatie van advocaat Derk Wiersum (44) in Amsterdam.

Minister Grapperhaus schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat er een speciaal is samengesteld onder leiding van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid om de beveiliging van onder meer advocaten te ‘intensiveren’.

‘In dit team wordt nadrukkelijk bekeken wat voor de betrokken beroepsgroepen nodig is om veilig en ongestoord te kunnen functioneren. Het gaat immers over de veiligheid en de bescherming van personen, waaronder personen die een bijdrage leveren aan de democratische rechtsorde’, aldus Grapperhaus. Er is geschokt en vol afschuw gereageerd vanuit de politiek en advocatuur op de moord op Derk Wiersum.

De advocaat stond de Mocro Maffia kroongetuige Nabil B. in zijn zaak. Of zijn dood hiermee te maken heeft wordt onderzocht. De Mocro Maffia kroongetuige, Nabil B., heeft eerder een onschuldige broer verloren. De man werd kort na de bekendmaking van de kroongetuige deal doodgeschoten in zijn bedrijf in Amsterdam. De uitvoerder van de moord op de broer van B. is inmiddels veroordeeld.

De schutter zou een man in een zwarte hoodie zijn tussen de 16 en 20 jaar oud. De liquidatie is in ieder geval niet uitgevoerd zoals normaliter het geval is. Vaak is er sprake van meerdere daders en vluchtauto’s die na de moord in brand worden gestoken. Dat is hier niet het geval. De recherche zet alles op alles om de moord op Derk Wiersum zo snel mogelijk op te lossen.