© NCA

Superjacht steenrijke Russische zakenman in beslag genomen in Londen

De Britse autoriteiten hebben een superjacht van een steenrijke Russische zakenman in beslag genomen.

Het gaat om het schip Phi, dat in Nederland is gebouwd en maar liefst 45 miljoen euro kost. Het superjacht ligt in Canary Wharf, in Londen, en stond op de planning om dinsdag uit te varen. Na onderzoek is besloten om beslag te leggen op het jacht vanwege de sancties die zijn ingesteld tegen prominente Russische zakenmannen die banden hebben met president Vladimir Poetin.

Wie de eigenaar is van het superjacht hebben de Britse autoriteiten niet bekendgemaakt. De eigenaar zou volgens een woordvoerder van de NCA er alles aan hebben gedaan om te verhullen dat het schip van Russisch eigendom was. Phi vaart onder de Maltese vlag en is geregistreerd in de Caribische eilandengroep Saint Kitts en Nevis.

Eerder werden in andere landen zoals Frankrijk, Duitsland en Italië al schepen van rijke Russen in beslag genomen. Het ging toen op jachten die veel groter waren en met een aanzienlijk hogere prijskaartje. De FIOD in Nederland heeft bij een soortgelijke actie geen jacht maar een bankrekening met 137 miljoen euro van een rijke Rus in beslag genomen.