Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

TBS’er Pompekliniek Nijmegen overleden na brandstichting in kamer

Een tbs’er die vorige week brand stichtte in zijn kamer in de Pompekliniek in Nijmegen, is gisteravond in het ziekenhuis overleden aan zijn verwondingen.

Dit tragische incident, gemeld door de kliniek op hun website, werpt opnieuw een schaduw over de beveiliging van de instelling.

De patiënt ontwikkelde ernstige ademhalingsproblemen na het incident, waarna hij naar het ziekenhuis werd overgebracht. Ondanks dat de schade aan de kamer beperkt bleef, leidden de verwondingen van de tbs’er tot zijn overlijden. Opvallend is dat hij slechts één dag in de kliniek verbleef, volgens berichten van De Telegraaf.

Dit is niet de eerste keer dat de Pompekliniek in het nieuws komt vanwege beveiligingsproblemen. In zowel 2015 als 2020 raakte een patiënt gewond door brandstichting in zijn cel. Daarnaast zijn er recentelijk ook ontsnappingen geweest, met incidenten in november 2022 en mei 2023, waarbij cliënten tijdens begeleid verlof de benen namen.

Het meest beruchte voorval was de ontsnapping van tbs’ers Sherwin W. en Luciano D. in juni 2022. Met hulp van buitenaf wisten ze over drie hekken te klimmen, terwijl een handlanger een gat in het buitenhek maakte met een slijptol. D. werd na ruim een week opgepakt, terwijl W. pas na ruim een halfjaar werd gevonden.

Naar aanleiding van deze gebeurtenissen heeft de Inspectie Justitie en Veiligheid in juni 2023 geconcludeerd dat de kliniek haar beveiliging niet adequaat op orde had. Deze incidenten benadrukken de voortdurende uitdagingen waarmee de Pompekliniek wordt geconfronteerd op het gebied van veiligheid en beveiliging.