© crime-nieuws.nl

Tien familieleden gepakt door Amsterdamse recherche voor witwassen tientallen miljoenen euro’s

De Amsterdamse politie heeft tien verdachten aangehouden voor het op grote schaal witwassen van crimineel vermogen en deelname aan een criminele organisatie. Het gaat om tientallen miljoen euro’s in cash en crypto.

Op dinsdag 12 april werden de tien mannen aangehouden bij een grote actie. De politie heeft invallen verricht op vijftien locaties in Amsterdam, Amstelveen, Diemen en Almere. De opgepakte verdachten variëren in leeftijd van 24 tot 60 jaar oud en zijn woonachtig in Amsterdam, Diemen, Almere en Paramaribo. Op de verschillende locaties werd bij de doorzoekingen in totaal ruim 1,4 miljoen euro cash in beslag genomen. Daarnaast werden op meerdere plekken verborgen ruimtes ontdekt in meubels en auto’s.

Bij de actie waren bij elkaar 225 mensen van politie, Openbaar Ministerie, Douane, gemeente, RIEC en specialisten van Defensie betrokken. Omdat van de verdachten, allen mannen die deel uitmaken van één familie, enkelen sinds hun aanhouding tot afgelopen dinsdag in volledige beperkingen zaten, is er volgens een woordvoerder van de politie niet eerder over deze zaak bericht.  

Het onderzoek werd begin 2020 gestart door de recherche. Daarbij bleek dat boodschappentassen en sporttassen met aanzienlijke hoeveelheden cash werden verplaatst. Hierbij werd gebruik gemaakt van auto’s met een verborgen ruimte. Een pand in Amsterdam-Zuidoost vormde de ‘hoofdvestiging’. Het geld dat in beslag genomen is en het geld dat door deze verdachten kennelijk werd wit gewassen is volgens het onderzoeksteam vermoedelijk afkomstig uit de internationale drugshandel.

Tijdens het grote onderzoek werden eerder al zijtak-onderzoeken uitgevoerd waarin dergelijke geldtransacties zijn aangetoond. Vele miljoenen euro’s werden daarin onderschept. Zo werd in Purmerend in september 2020 ingegrepen na een tassen-overdracht en werd vijf miljoen euro cash aangetroffen en in beslag genomen. In een huis in De Kwakel werd in juni 2021 elf miljoen euro cash en 3.000 kilo cocaïne aangetroffen.