Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Tien personen aangehouden rond Conference League voetbalwedstrijd FC Twente

Tien personen zijn rond de Conference League wedstrijd van FC Twente aangehouden.

De politie heeft sinds woensdag alle zeilen bijgezet om de juiste balans te vinden tussen het handhaven van regels en het bewaren van de openbare orde. Dit alles in aanloop naar en tijdens de voetbalwedstrijd tussen FC Twente en Hammarby IF.

Met informatie die via verschillende kanalen binnenkomt, probeert de politie confrontaties tussen supportersgroepen te voorkomen. Maatregelen zoals de noodverordening in het centrum van Enschede, het noodbevel in Hengelo en de toestemming voor preventief fouilleren helpen hierbij. Samen met betrokken gemeenten, NS, Keolis, beveiligers en andere partners werkt de politie aan een veilige omgeving voor alle betrokkenen.

Voor de Hammarby-supporters werd een speciale Fanzone ingericht bij het stadion van FC Twente. Supporters die zich in het centrum van Hengelo bevonden, werden per bus naar het stadion gebracht om ongewenste confrontaties te voorkomen. Hierdoor konden overige bezoekers van het stadion veilig gebruikmaken van het openbaar en ander vervoer.

Helaas escaleerde de situatie na de wedstrijd in het stadion, waarbij er een vechtpartij plaatsvond tussen de supportersgroepen. De Mobiele Eenheid werd ingezet om de situatie onder controle te krijgen. Rondom het stadion was het eveneens onrustig, en daar werden verschillende politie-eenheden ingezet. Uiteindelijk faciliteerde de politie het merendeel van de Hammarby-supporters met vervoer naar hun hotel.

Als gevolg van de incidenten werd in overleg met de organisatoren van Grolsch Summer Sounds besloten om het evenement eerder te beëindigen. Daarnaast verzocht de gemeente Enschede in overleg met het Openbaar Ministerie en de politie horecaondernemers om vanaf middernacht hun zaken te sluiten.

De afgelopen dagen was de politie zichtbaar en onzichtbaar aanwezig in het centrum van Enschede. Tot nu toe zijn er tien personen aangehouden voor verschillende vergrijpen, waaronder openlijke geweldpleging, mishandeling en belediging van een ambtenaar in functie. Een van de arrestanten is een minderjarige, die naar verwachting in de loop van de nacht weer zal worden vrijgelaten.

Het onderzoek naar de gebeurtenissen en mogelijke verdachten zal voortduren om de verantwoordelijken voor de onrust en geweldpleging ter verantwoording te roepen.