© Instagram

Tieners aangehouden voor plaatsen brandbom Rotterdam, link met andere incidenten onderzocht

De Rotterdamse politie heeft twee tieners aangehouden voor het plaatsen van een brandbom.

In de vroege ochtend van donderdag 27 april hebben politiemensen in Rotterdam een explosie weten te voorkomen. Dit deden zij door op live camerabeelden een verdachte situatie te observeren in de Van Speykstraat. Omstreeks 3.20 uur zagen zij twee personen die zich verdacht gedroegen bij een woning. Toegesnelde agenten hielden de jongens aan en vonden een explosief voor de deur van het pand.

Helaas was dit niet de eerste keer dat de Van Speykstraat het doelwit was van excessief geweld. Eerder die week, op dinsdagochtend 25 april, ging er een explosief af waarbij meerdere woningen beschadigd raakten. En op woensdag 26 april werd een naastgelegen pand beschoten. De politie werkt hard aan het onderzoek naar deze geweldsincidenten en de explosies en schietincidenten elders in de regio, zoals die aan de Crooswijkseweg. Woensdagavond werd in dit onderzoek een 32-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden.

De politie doet niet alleen onderzoek naar de incidenten die hebben plaatsgevonden, maar werkt ook hard aan het voorkomen van nieuwe incidenten. Analisten onderzoeken de achtergronden, betrokken personen en maken inschattingen van tijden en plekken waarop de risico’s het hoogst zijn. Agenten op straat passen hun verhoogde surveillance hierop aan en kijken live mee met aanwezige camera’s in de stad om dreigingen te detecteren. Dit resulteerde in de aanhouding van twee jongens van 14 en 15 jaar oud, beiden uit Rotterdam.

Het is nog niet duidelijk of de aangehouden personen daadwerkelijk betrokken waren bij het gevonden explosief voor de deur van het pand in de Van Speykstraat. Ook wordt het verband met de eerdere incidenten nog onderzocht. Gelukkig hebben politiemensen met hun snelle reactie deze keer een explosie weten te voorkomen en hopen zij met hun voortdurende inzet de veiligheid in Rotterdam te waarborgen.