Pakkies (ponypack) met drugs. © Crime-Nieuws.nl

Tot 4 jaar cel geëist voor grootschalige handel in pakjes cocaïne

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot vier jaar celstraf geëist tegen vijf mannen die verdacht worden van de handel in verdovende middelen en lidmaatschap van een criminele organisatie. De pakjes cocaïne werden met een taxi afgeleverd.

Het onderzoek naar de verdachten werd gestart nadat in januari 2016 een broer van één van de verdachten in een andere strafzaak werd aangehouden. Bij de doorzoeking van zijn woning werd onder meer een telefoon en een kluis in beslag genomen. In de kluis trof de politie naast cocaïne ook een weegschaal aan, en de telefoon bevatte berichten die verband leken te houden met drugshandel.

Vervolgens werden telefoons getapt, observaties gepleegd, getuigen gehoord en een pseudokoop verricht. Uiteindelijk leidde dat tot de verdenking dat de mannen in de leeftijd van 25 tot 38 jaar gedurende langere tijd handelden in drugs.

‘De verdachten beschikten over een dealtelefoon en hadden een vaste klantenkring. Ze gebruikten onderling bijnamen, hanteerden versluierd taalgebruik als het om verdovende middelen ging en waren zo goed op elkaar ingespeeld dat zij vaak aan een paar woorden genoeg hadden om een drugsdeal succesvol af te ronden. (–) Er was sprake van een goede organisatie; de verdachten hadden duidelijke rollen in hun cocaïne-breng-service-bedrijf.’ Aldus de officieren van justitie.

De verdachten hebben tijdens de zitting niets gezegd. De officieren hebben tegen een 37-jarige man in wiens woning ook een vuurwapen was aangetroffen, vier jaar cel waarvan één jaar voorwaardelijk geëist, een 29-jarige man hoorde twintig maanden cel waarvan acht voorwaardelijk tegen zich eisen en tegen drie mannen van 25, 33 en 38 jaar werd drie jaar cel waarvan zes maanden voorwaardelijk geëist. Op 15 juni zal de rechtbank in Amsterdam uitspraak doen in deze zaak.