Tientallen doden en scholen dicht na aanhouding zoon drugsbaas El Chapo

In Mexico zijn tientallen doden gevallen na de aanhouding van Chapo’s zoon, Ovidio Guzman.

De Mexicaanse autoriteiten wisten de gezochte crimineel na zes maanden onderzoek te traceren en aan te houden. Direct na zijn aanhouding kwam leden van het Sinaloakartel in actie met onder meer blokkades en wegversperringen. Ook zijn er militairen en agenten aangevallen. Bij de schietpartijen en explosies zijn tientallen doden gevallen. Het gaat om zeker tien militairen en/of agenten en rond de twintig leden van het drugskartel.

Ovidio Guzman is vrij kort na zijn aanhouding in een militair vliegtuig naar Mexico-Stad gevlogen. Daar zal het moeilijker zijn voor het kartel om hem vrij te krijgen. In Culiacan en andere plekken in Sinaloa heeft de organisatie rond Chapo’s zonen veel macht. De ruim 800.000 inwoners van Culiacán kregen de oproep thuis te blijven en scholen werden uit voorzorg gesloten.

Enkele jaren geleden werd de zoon van Chapo ook aangehouden. Toen had het geweld van zwaarbewapende sicarios het gewenste effect. De regering zag zich genoodzaakt om Ovidio vrij te laten. De president ontkende eerst nog dat dit het geval was maar gaf later toe dat hij eigenhandig opdracht had gegeven om de crimineel te laten gaan.

De Amerikaanse autoriteiten hebben om uitlevering van Ovidio alias El Raton gevraagd. Ze hadden 5 miljoen dollar uitgeloofd voor de gouden tip die zou leiden tot zijn verblijfplaats en/of aanhouding. Of Chapo’s zoon wordt uitgeleverd is nog niet bekend. Zelf zit de bekende drugsbaas een levenslange gevangenisstraf uit in de VS en zal naar alle waarschijnlijkheid nooit meer op vrije voeten komen.