Tonnen euro’s cash en bitcoins in beslag bij Nederlander in Marbella verdacht van witwassen

In een onderzoek naar witwassen is een Nederlander in Marbella gepakt met tonnen euro’s cash en bitcoins.

De FIOD viel dinsdag een woning in Delft binnen voor een doorzoeking in verband met een strafrechtelijk onderzoek naar witwassen. In het onderzoek is samengewerkt met de Spaanse Policía Nacional die op dezelfde dag de 51-jarige Nederlandse man heeft aangehouden en een woning in Marbella heeft doorzocht. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Bij de doorzoekingen in Nederland en Spanje is beslag gelegd op bijna 88.000 euro contant geld, ruim 300.000 euro aan cryptovaluta, drie dure horloges, een auto, een motor en diverse creditcards. Daarnaast is beslag gelegd op onroerend goed in Nederland en bankrekeningen in Nederland en Spanje.

Het onderzoek is gestart na diverse meldingen van de Financial Intelligence Unit-Nederland (FIU). Het vermoeden is dat dat de verdachte zijn vermogen niet heeft opgebouwd met legale inkomsten. Vermoedelijk gaat het om versluierde inkomsten uit criminele activiteiten, aldus de FIOD. De verdachte zit vast en het onderzoek is in volle gang.