ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

Topcrimineel Ridouan Taghi ‘ongekend streng’ bewaakt door cipiers met bivakmutsen

Topcrimineel Ridouan Taghi wordt in de EBI in Vught bewaakt door cipiers met bivakmutsen.

Dat meldt EenVandaag. Het harde gevangenisregime is begin oktober van start gegaan nadat de neef en advocaat van Taghi, Youssef T., werd aangehouden tijdens een bezoek in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. T. werd al enige tijd in de gaten gehouden vanwege verdenkingen van strafbare feiten tijdens zijn bezoeken aan zijn cliënt. De advocaat zit nog steeds vast en wordt verdacht van onder meer deelname aan een criminele organisatie en het beramen van een gewelddadige ontsnapping.

Sinds de actie tegen de advocaat zou Ridouan Taghi extra streng bewaakt worden door een speciaal team van onherkenbare cipiers met bivakmutsen. ‘De huidige detentie-omstandigheden waarmee Taghi wordt geconfronteerd zijn voor Nederland uniek’, aldus zijn detentie-advocaat Thomas van der Horst. Naast de gemaskerde cipiers zijn interne glazen wanden ook afgeplakt zodat de hoofdverdachte in het Marengo-proces niet kan zien wie er allemaal aanwezig is in de ruimte.

Taghi wordt in het Marengo-proces verdacht van een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Geruime tijd was hij de meest gezochte man van Nederland tot hij getraceerd werd en aangehouden. Het onderzoek rond Taghi kwam door de liquidatie in Marrakech in een stroomversnelling nadat Marokko zich ook ermee ging bemoeien. Het net sloot zich steeds meer om Taghi die zich niet meer vrij kon bewegen. Volgens de politiechef in Dubai zat hij al sinds 2016 in een villa met dichte gordijnen. Of hij dan ook heen en weer pendelde naar Iran zoals eerder gemeld werd, is niet bekend. Volgens Weski is haar cliënt nooit in Iran geweest en zat hij sinds 2016 ondergedoken in Dubai. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., werd getraceerd en aangehouden in de Colombiaanse stad Medellin.

Taghi en Saïd R. worden naast het opdracht geven tot meerdere liquidaties en pogingen daartoe ook verdacht van het leiden van een criminele organisatie die zich richt op grootschalige drugshandel. Het gaat onder meer om de moord op Martin Kok van Vlinderscrime. Recent werd in Italië een verdachte aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid rond de liquidatie van Kok. De liquidatie van de broer van kroongetuige Nabil B. en zijn advocaat Derk Wiersum zijn nog niet toegevoegd aan het Marengo-proces.

Een derde persoon rond het Marengo-proces die ook door geweld om het leven is gekomen is Peter R. de Vries. De misdaadjournalist werd in juli neergeschoten in Amsterdam na een uitzending van RTL Boulevard. De Vries overleefde de aanslag niet en bezweek later in het ziekenhuis. Eerder werd de advocaat van de kroongetuige, Derk Wiersum, doodgeschoten en daarvoor de onschuldige broer van Nabil B.. De Vries stond B. bij in het grote Marengo-liquidatieproces. Of de moorden direct gelinkt kunnen worden aan de verdachten in Marengo-proces is vooralsnog niet te zeggen. Er zijn nog geen opdrachtgevers aangeklaagd.

In verband met de liquidatie van De Vries zitten twee verdachten vast. De 35-jarige Kamil E. en de inmiddels 22-jarige Delano G. worden verdacht van het uitvoeren van de liquidatie. G. zou 150.000 euro krijgen voor het liquideren van de misdaadjournalist en is naar verluidt een neef van een kopstuk van de Utrechtse ‘uitzendbureau voor moorden’.