Twee mannen zijn door de rechtbank veroordeeld tot de jarenlange celstraffen voor betrokkenheid bij een liquidatie.

De 30 en 31-jarige man uit respectievelijk Muiden en Tiel waren in 2015 betrokken bij de liquidatie op een medewerker van een spyshop in Nieuwegein. De man, Ronald bakker, werd vlakbij zijn woning in Huizen geliquideerd.

De verdachte hebben voorafgaand aan de liquidatie het slachtoffer wekenlang geobserveerd. Het gaat om zogenaamde ‘spotters’. Dat zijn personen die een doelwit van een liquidatie volgen en observeren en de informatie vervolgens doorspelen aan de uitvoerders.

Volgens de rechtbank leverden ze hiermee een wezenlijke bijdrage aan de moord. De twee zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van 15 en 13 jaar. Het bewijs komt uit onder meer onderschepte PGP berichten. Hierin zouden de spotters hebben aangegeven met plezier te hebben meegewerkt aan de liquidatie.

De moord zou een signaal zijn geweest naar andere leveranciers dat zij zich niet moeten inlaten met de politie. Justitie ziet een link met de reeks liquidaties waarvan Ridouan T. en zijn organisatie verdacht worden. De liquidatie van de spyshop medewerker is volgens de rechters een directe aantasting van de Nederlandse rechtsstaat.