De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

Tot 18 jaar voor poging tot en voorbereiding reeks Mocro Maffia liquidaties Amsterdamse criminelen

De rechtbank heeft tot 18 jaar gevangenisstraf opgelegd voor een poging tot liquidatie en het voorbereiden van een reeks Mocro Maffia liquidaties.

Eén van de veroordeelde mannen is Benaouf A. die al vastzit voor onder meer betrokkenheid bij een andere liquidatie. De rechtbank neemt het hem bijzonder kwalijk dat hij, terwijl hij een straf uitzat voor medeplichtigheid aan een moord, vanuit de gevangenis zogenaamde ‘hitters’ ronselde, moordopdrachten gaf en prijsafspraken maakte voor het plegen van moorden. 

De achtergrond van deze zaak ligt volgens de rechtbank in een vete tussen twee criminele groeperingen in de jaren 2012 tot 2016. Het onderzoek draaide rond een poging tot moord in 2014 waarbij een bom ontplofte onder een scooter en twee mannen gewond raakten. Ook ging het onderzoek over zeven voorgenomen liquidaties tussen 2014 en 2016, waaronder een poging om één of meerdere personen, de ‘tattoos’ genoemd, uit te lokken tot het plegen van twee liquidaties in 2015.

In totaal zijn zes van de negen verdachten schuldig bevonden en veroordeeld tot celstraffen van tussen de 3 en 18 jaar. Veel bewijs tegen de groep kwam uit gekraakte PGP-berichten. Drie personen zijn uiteindelijk door de rechtbank vrijgesproken. Eén kon namelijk niet gelinkt worden aan de PGP-account en van de ander kon niet bewezen worden dat hij de berichten had verstuurd.