Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Tot 22 jaar cel geëist voor Mocro Maffia liquidatie Iraanse aanslagpleger in Almere

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot 22 jaar gevangenisstraf geëist voor de liquidatie van Ali Motamed in Almere. Het slachtoffer bleek later de gezochte Iraanse aanslagpleger Mohammad Reza Kolahi Samadi te zijn.

Op 15 december 2015 verliet het slachtoffer zijn woning om naar zijn werk te gaan toen hij onder vuur werd genomen. Motamed was spullen aan het laden in zijn bestelbus toen hij van dichtbij door zijn hoofd werd geschoten. Na de liquidatie zijn de daders in een auto gevlucht.

Na onderzoek heeft de politie twee Amsterdammers van 29 en 36 jaar oud aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord. Volgens de officier van justitie wisten de twee niet om wie het ging en werd de liquidatie alleen voor het geld uitgevoerd. Wie de opdracht zou hebben gegeven is een raadsel. De verdachten ontkennen in ieder geval in alle toonaarden iets te maken te hebben met de liquidatie.

De verdachten zijn tegen de lamp gelopen mede dankzij onderschepte PGP berichten van het bedrijf Ennetcom. In de berichten werd over de moord gesproken en het doelwit. De gebruikers van de telefoons waanden zich veilig en spraken open en bloot over misdrijven. Politie en justitie hebben met behulp van de PGP berichten veel onderzoeken gestart.

De officier van justitie heeft 20 en 22 jaar gevangenisstraf geëist tegen de verdachten. Eën van de verdachten schoot volgens het OM in 2008 al een persoon dood met een automatisch vuurwapen. De rechtszaak tegen een derde verdachte, Naoufal F. alias ‘Noffel’, gaat in mei van start. Hij wordt door justitie gezien als degene die vermoedelijk de opdracht heeft gegeven aan de schutters.