Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Tot 24 jaar cel geëist voor uitvoeren koelbloedige Mocro Maffia liquidatie in Almere

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep tot 24 jaar cel geëist voor een Mocro Maffia liquidatie in Almere.

Op 15 december 2015 verliet het slachtoffer, de vermeende Iraanse aanslagpleger Mohammad Reza Kolahi Samadi die onder de schuilnaam Ali Motamed leefde, zijn woning in Almere om naar zijn werk te gaan toen hij onder vuur werd genomen. Het slachtoffer was spullen aan het laden in zijn bestelbus toen hij van dichtbij door zijn hoofd werd geschoten. Na de liquidatie zijn de daders in een auto gevlucht.

Na onderzoek heeft de politie twee Amsterdammers aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord. Volgens de officier van justitie wisten de twee niet om wie het ging en werd de liquidatie alleen voor het geld uitgevoerd. Wie de opdracht zou hebben gegeven is een raadsel. De verdachten ontkennen in ieder geval in alle toonaarden iets te maken te hebben met de liquidatie. De Amsterdammers hebben uiteindelijk een celstraf van 25 jaar opgelegd gekregen.

De verdachten zijn tegen de lamp gelopen mede dankzij onderschepte PGP berichten van het bedrijf Ennetcom. In de berichten werd over de moord gesproken en het doelwit. De gebruikers van de telefoons waanden zich veilig en spraken open en bloot over misdrijven. Nu is in hoger beroep ongeveer dezelfde straf geëist. De ene hoorde 24 jaar eisen en de tweede verdachte moet 22 jaar de cel in. De opdrachtgever/makelaar heeft levenslang gekregen voor zijn rol. Het hoger beroep in die zaak loopt nog.