Tot 5 jaar cel geëist voor met pistool dwingen om bolletjes coke te slikken

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot vijf jaar cel geëist tegen vier mannen. Twee van de vier worden onder meer verdacht in februari 2016 in Alkmaar twee personen te hebben gedwongen tot het slikken van bolletjes cocaïne.

Een 41-jarige man uit Heerhugowaard wilde snel geld verdienen en kreeg van een 36-jarige tussenpersoon uit Alkmaar een kilo cocaïne om door te verkopen. De drugsdeal ging fout en de 41-jarige man werd samen met een 23-jarige kennis geript van de kilo coke.

Door de ripactie stonden de twee in de min bij de cocaïneleverancier, een 28-jarige man uit Alkmaar. Hij eiste dat ze naar de woning van de tussenpersoon kwamen en kregen te horen dat ze hun schuld konden vereffenen door bolletjes coke te slikken en naar Malta te smokkelen.

Twee dagen werden ze vastgehouden in de woning van de tussenpersoon en werden onder bedreiging van een mes en pistool gedwongen om bolletjes te slikken. De 22-jarige vriendin van de 23-jarige kennis deed mee met het slikken. Zij was doodsbang dat haar vriend anders iets zou overkomen.

Omdat het niet lukte om genoeg bolletjes te slikken besloot de leverancier weer dat de reis naar Malta niet doorging en alles weer uitgepoept moest worden. Na het uitpoepen van alle bolletjes moesten de twee geld regelen en anders zouden ze worden vermoord.

Na enkele dagen mocht de 23-jarige man bellen met zijn broer in Zoetermeer en vertelde hem dat hij werd vastgehouden en bedreigd. De broer ging gelijk naar de politie die op donderdag 18 februari 2016 de verdachten hebben opgepakt.

Bovenstaande feiten blijken onder meer uit verklaringen van de drie slachtoffers. Die zijn volgens de officier wettig en overtuigend bewezen. Het OM eist tegen de vier verdachten de volgende straffen:

De 28-jarige cocaïneleverancier 5 jaar cel voor gijzeling, vrijheidsberoving, afpersing en dwang, alles in vereniging gepleegd met zijn rechterhand;

Zijn 32-jarige rechterhand 4 jaar cel voor gijzeling, vrijheidsberoving, afpersing en dwang, alles in vereniging gepleegd met de cocaïneleverancier;

De 36-jarige tussenpersoon (in wiens woning het merendeel van de feiten zich voltrok) 20 maanden cel (waarvan 6 maanden voorwaardelijk) voor medeplichtigheid aan gijzeling, vrijheidsberoving, afpersing en dwang;

Een 30-jarige Almeerder (die als ‘muscle’ optrad en op verschillende momenten aanwezig is geweest) 12 maanden cel (waarvan 3 maanden voorwaardelijk) voor medeplichtigheid aan afpersing.