Tot 5 jaar cel voor schietpartij drugsmilieu Apeldoorn

De rechtbank heeft tot 5 jaar cel opgelegd voor een schietpartij in het drugsmilieu van Apeldoorn.

Drie mannen uit Apeldoorn, in de leeftijd van 21, 21 en 22 jaar, zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een schietincident in Apeldoorn. Het slachtoffer raakte hierbij gewond aan zijn been. De schutter, een 21-jarige man, krijgt de hoogste straf met een gevangenisstraf van 5 jaar. De andere twee mannen, 21 en 22 jaar oud, worden veroordeeld tot 10 maanden cel voor hun aandeel in het geweld tegen het slachtoffer.

Het incident vond plaats in juni 2022 aan de Adelaarslaan in Apeldoorn. Het trio zat in een Alfa Romeo en achtervolgde het slachtoffer, dat in een andere auto zat. Bij een kruising stopten de voertuigen naast elkaar. De mannen stapten uit en zochten de confrontatie op met het slachtoffer. Er ontstond duw- en trekwerk en op een gegeven moment schoot de 21-jarige man op het slachtoffer, die in zijn scheenbeen werd geraakt. Daarna vluchtten de mannen in de Alfa Romeo met hoge snelheid weg.

De rechtbank benadrukt de ernst van het feit dat er met een vuurwapen op de openbare weg is geschoten. De straf houdt rekening met het feit dat de mannen de confrontatie actief hebben opgezocht, niet terugschrokken voor geweld en na het incident samen zijn gevlucht. Daarnaast wordt de betrokkenheid van het trio in het drugsmilieu meegewogen.

Ondanks dat de schutter ontkende aanwezig te zijn geweest, oordeelt de rechtbank dat er voldoende bewijs is, onder andere gebaseerd op DNA-materiaal en camerabeelden. De schutter wordt veroordeeld voor poging tot doodslag vanwege het bewuste schot, waarbij de kans op overlijden aanwezig was. Ook wordt hij veroordeeld voor drugsbezit en het vernielen van een auto, omdat de kogel in een geparkeerde auto terechtkwam.

De andere twee mannen worden vrijgesproken van medeplegen van poging tot doodslag en zware mishandeling, omdat er onvoldoende bewijs is dat zij wisten van het vuurwapen. Wel worden ze veroordeeld voor openlijke geweldpleging en bezit van grote hoeveelheden cocaïne en heroïne, vanwege hun aandeel in het geweld en drugsbezit.