© crime-nieuws.nl

Tot 7 jaar geëist voor grootschalige productie synthetische drugs en deelname criminele organisatie

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in de rechtbank Oost-Nederland celstraffen variërend van 2 tot 7 jaar geëist in de synthetische drugszaak genaamd “26Berne”.

De zaak draait om een criminele organisatie die verantwoordelijk is voor minstens twee synthetische drugslabs, gevestigd in Overberg en Kockengen. Bij het lab in Overberg werden in het voorjaar van 2020 maar liefst 1,5 miljoen xtc-pillen in beslag genomen.

Er zijn in totaal twaalf verdachten bij de zaak betrokken, die verspreid door Nederland wonen. Ze worden verdacht van overtreding van de Opiumwet en deelname aan een crimineel samenwerkingsverband. Het OM stelt dat het oogmerk van de organisatie financieel gewin was en dat het doel was om snel en makkelijk veel geld te verdienen. De criminele verdiensten moesten uiteindelijk op een legale manier worden uitgegeven.

Het onderzoek begon toen de politie in maart 2020 een 54-jarige man uit Veenendaal aanhield bij zijn boerderij in Overberg. Bij de aanhouding werd een chemische geur waargenomen en in een van de panden van het perceel werd een drugslab aangetroffen. Daar werden de 1,5 miljoen xtc-pillen met een geschatte straatwaarde van 4,5 tot 6 miljoen euro gevonden, samen met 20 liter amfetamineolie, 735 liter BMK en 1100 kilo pre-precursoren (APA en MAPA). Omdat de telefoon van de verdachte vaak in korte tijd een zendmast op een locatie in Kockengen aangestraald had, ging de politie ook daar een kijkje nemen. Ruim een maand na zijn aanhouding werd daar een tweede drugslab met 10.000 liter chemisch afval aangetroffen.

De aanhouding van de man in Overberg leidde tot grote onrust onder de overige verdachten, zoals bleek uit later ontcijferde berichten via cryptocommunicatiedienst Encrochat.

Tegen acht van de verdachten zijn al strafeisen uitgesproken, waarbij celstraffen tussen 4 en 7 jaar zijn geëist en in enkele gevallen een geldboete van 40.000 euro. Tegen vier mannen uit Amstelveen, Barneveld, Nijmegen en Uden tussen 29 en 51 jaar oud werden vandaag in Zwolle gevangenisstraffen van 2 tot 4 jaar geëist. De man die in het busje werd aangehouden, de 54-jarige Veenendaler, kreeg de hoogste strafeis van 7 jaar te horen. Hij wordt naast deelname aan het criminele samenwerkingsverband ook beschuldigd van heling en betrokkenheid bij het dumpen van drugsafval op zijn perceel in Overberg. Het OM rekent hem dit zeer aan omdat drugsdumpingen schade toebrengen aan onder meer de bodem en het grondwater en risico’s voor de gezondheid en woonomgeving met zich meebrengen.