Tot 8 jaar geëist voor grootschalige internationale drugshandel via puzzels en spellen in post uit Nederland

In een opvallende zaak van grootschalige drugshandel staan zes verdachten terecht bij de rechtbank in Den Bosch.

Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen tot acht jaar geëist tegen deze mannen en vrouw, die betrokken waren bij het organiseren van drugshandel via het darkweb.

Listige werkwijze

De verdachten, afkomstig uit Etten-Leur (2), Bergen op Zoom, Schijf (2) en Made, hanteerden een ingenieuze methode om drugs te verbergen. De leider van de organisatie, die op het darkweb MDMA-kristallen, XTC-tabletten en LSD-zegels verkocht, gebruikte de woning van een 49-jarige vrouw uit Made als opslag- en inpaklocatie.

De drugs werden in sealbags verborgen in leeggehaalde puzzel- en speldozen, die vervolgens in enveloppen of postpakketten werden gestopt. Van oktober 2022 tot en met juli 2023 verstuurden ze deze geprepareerde pakketten naar bestemmingen wereldwijd.

Onderzoek en rolverdeling

Het Post Interventie Team (PIT) van de Eenheid Landelijke Expertise en Operaties (LX) deed onderzoek naar de organisatie. Signal-gesprekken onthulden de rolverdeling binnen de groep, waarbij de 25-jarige hoofdverdachte, bekend als ‘El Professor’, de leiding had. Hij gaf de bestellingen door, regelde de verkoop en stuurde de inpakkers aan. De overige verdachten waren verantwoordelijk voor het inpakken en het afleveren van de pakketten bij postpunten.

Wereldwijde verzending

De organisatie verzond pakketten naar landen over de hele wereld, van België tot Zuid-Korea, en maakte hierbij gebruik van legale postbedrijven, die ongewild als verspreider van verdovende middelen fungeerden. De officier van justitie benadrukte de kwalijke methode waarbij drugs werden verstopt in onschuldig kinderpeelgoed.

Vondsten en aanhoudingen

Bij een doorzoeking van de woning in Made werd meer dan 51 kilo aan verdovende middelen aangetroffen, waaronder MDMA, amfetamine, ketamine en designerdrugs. Daarnaast werden een sealmachine, een weegschaal en zakken met de inhoud van de deklading in beslag genomen. Een 38-jarige man uit Bergen op Zoom was eerder al aangehouden na informatie van de Belgische politie, waarbij verschillende soorten drugs en voorbereide enveloppen voor verzending werden ontdekt, evenals een gaspistool en munitie.

Eis van straffen

De officier van justitie eiste de hoogste straf voor de leider van de organisatie. De medeverdachten kregen strafeisen variërend van 2,5 jaar (met 10 maanden voorwaardelijk) tot 7 jaar cel. De rechtbank doet op 3 december uitspraak.